В началото е... разглеждането. Досега детето беше просто То -

...
В началото е... разглеждането. Досега детето беше просто То -
Коментари Харесай

Приятно ми е, аз съм твоето бебе

В началото е... разглеждането. Досега детето беше просто То - творение, чието наличие чувствахте и чийто облик рисувахте във въображението си, само че след раждането неговото лице и телце са вече пред вас.

Ще ви се въртят милион въпроси: дали би трябвало да са му толкоз светли миглите, дали тази трапчинка на бузката е естествена, ами пръстите – не са ли прекомерно дълги, за какво има толкоз доста коса, за какво няма? Ами пъпчето – по кое време ще падне, не е ли рисково да докосвам фонтанелата?

Ако забележите нещо, което ви тормози, колкото и малко да е то, незабавно попитайте акушерка, доктор или неонатална сестра, въобще - човек, който схваща от бебета.

През първите 24 часа здравен експерт е допустимо да предложи на бебето да се инжектира витамин К, с цел да се предотврати необичаен проблем със съсирването на кръвта – поинтересувайте се за детайлности.

През първите 72 часа на новороденото ще бъде изработен изчерпателен обзор и ще бъдат изследвани очите, сърцето, бедрата, ханша, и тестисите при момчетата. Ще се създадат и някои скрийнинг проби, за които ще ви уведомят.

После се прибирате в къщи и запознанството ви продължава:

Пъпче и пъпна шнур

Пъпната шнур изсъхва и пада след към една седмица. Но до тогава пъпчето би трябвало да се поддържа изсъхнало и чисто. Ако забележите кървене или някаква смяна, потърсете помощ и попитайте има ли потребност от стерилизация.

Фонтанела

На 2 места – на темето на главата на новороденото покрай челото и също на тила черепните кости към момента не са свързани. Тези меки сектори се назовават фонтанели и разрешават на костите да се огънат, с цел да може главата да премине през родовия канал. С втвърдяването на костите на черепа те ще се затворят след към 18 до 24 месеца.

Не се тормозете да докосвате или измивате фонтанелите, тъй-като те са покрити с дебела защитна мембрана.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР