“В началото бе Словото … “ Ако се обърнем към

...
“В началото бе Словото … “ Ако се обърнем към
Коментари Харесай

За българския език и идентичност извън България

“В началото бе Словото … “

Ако се обърнем към науката, това, което ни отличава значително, нас хората, от другите скотски типове е способността за размишление, свободна воля и език. В социално-психологичен аспект ние сме обществени животни и чувството за принадлежност към дадена група е от значително значение за естественото ни битие. Принадлежност, която априорно се дефинира от матерния ни език, съхранил в себе си историята, произхода ни, традициите и културните особености, кодирани в нас. Целият ни свят!

“Език заветен на моите предци

език на страдания, стонове вековни,

език на тая, дето ни роди

за наслада не - за кахъри отровни. ”

      Из „ Българският език “ Иван Вазов 1883 година



Затова 24 май не е просто празник българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност . Не единствено празник на изумителното дело на светите братя Кирил и Методий. Той е празник на нашата еднаквост, на всичко, което сме и можем да бъдем като българи и славяни. Това е празник на онази златна част от историята ни, която живее и до ден сегашен с всяка изречена или написана дума на кирилица. Идентичност, която за близо 2 милиона българи по света е въпрос на избор и неведнъж чест да предадат на своите деца, които се раждат отвън географските лимити на страната ни, само че остават българи в своите персонални морални граници.

Безспорни помощници в тази задача се явяват всички български неделни учебни заведения зад граница и сънародниците ни, които стоят зад тях. За идната 2022/2023 образователна година активността на 257 школа по целия свят ще бъде финансово с близо 15 млн. лева През актуалната образователна година зад граница действат общо 373 български неделни учебни заведения. От тях 243 се подкрепят дълготрайно от страната,  други 130 се финансират отчасти по Националната стратегия „ Роден език и просвета зад граница “, която поддържа обособени планове, свързани с разпространение на езика, историята и културата на България.




Настоящата образователна година беше дебютна за съботното учебно заведение „ Приятелство “ в пристанищния холандски град Грьонинген , което отвори порти през октомври. Негов създател е българката Ангелина Димитрова-Бос, която се придвижва в родината на брачна половинка си през 2021 година и оттогава до през днешния ден всяка събота на непринуден принцип предава делото на Кирил и Методий на дребните европейски жители с български корени. „ Децата идват при нас, тъй като родителите им желаят те да запазят връзката с България, да научат български език , да умеят да пишат и приказват на езика и, несъмнено, да запазят нашите обичаи. Децата идват водени от родителите си, само че остават при нас, тъй като им харесва “ – изяснява българката.

Моите деца в учебното заведение знаят доста за България и, несъмнено, за празника на буквите - 24 май . Когато им пуснах химна „ Върви народе възродени “ ги попитах, по какъв начин са се почувствали. Бях прелестно сюрпризирана и учудена, когато те в един глас ми дадоха отговор: “Почувствахме се горди и щастливи. “ Не чаках да употребяват тези думи, само че с тях направиха и мен доста щастлива. Прави ми усещане, че децата тук са доста по-родолюбиви и допускам, че е тъй като родителите им приказват единствено хубави неща за България и те самите са горди от обстоятелството, че са българи. Родителите са тези, които възпитават у децата си национализъм и любов към България – аз чувствам и виждам това посредством децата в учебното заведение. ”



Към момента учебното заведение се посещава от 27 деца, множеството от които са от смесени бракове, на възраст от 2 до 15 години. Четири от тези деца и техните фамилии живеят в Папенбуг, Германия и всяка събота изминават разстояние от 140 километра, с цел да участват на заниманията. За тях това е единствената опция за българско познание. “От родители разбрах, че има доста деца от Папенбург, които също желаят да учат, само че отдалечеността ни ги е отказала – сподели пред Радио България Ангелина. –Този факт предизвика у мен предпочитание да направя учебно заведение и в немския град, което да отвори порти от септември ”.

Тази неделя (22.05), по време на първото огромно празненство във връзка 24 май в Папенбург, госпожа Бос се срещна с българската общественост в немския град, с цел да отговори на всички въпроси по отношение на концепцията, програмата и изискванията в новото българско учебно заведение. „ Направи ми усещане, че родителите нямат самообладание децата им да посещават българско учебно заведение . Това огромно предпочитание породи доста въпроси към мен и екипа ми и доста усмивки у всички ни “- сподели за Радио България след празника тя. След неделната среща 20 са новозаписаните българчета за идната образователна година, по този начин с авансово деклариралите своето предпочитание бъдещите възпитаници в новото школо стават 38 деца. Ангелина Бос към този момент приготвя и нова среща след две седмици в Папенбург с всички, които не са съумели да участват на празника на 22 май, само че желаят да запишат децата си в учебното заведение от септември.  



Лично за Ангелина Бос 24 май е един от най-важните и светли празници , тъй като целият й живот е обвързван с образованието, литературата и възпитаването на любов към езика. В родината си като публицист, а зад граница - като шеф на българско учебно заведение. И не се опасява да отговори и на разумния въпрос - Защо го прави? 

  “И аз се запитвам от време на време, тъй като е доста мъчно във всеки един аспект и единственият отговор, който имам е: децата. Просто съм щастлива с децата и всичко което върша за тях ми носи благополучие. Заради това го върша. “

А те, децата, са продължението на всичко, което сме ние - българите.  Бъдещите почитатели на делото на светите братя Кирил и Методий - съпокровители на Европа.

* В последните 12 години броят на децата и младежите в българските неделни учебни заведения е повишен съвсем 10 пъти.  В сегашния миг в 43 страни на шест континента се образоват над 35 000 деца от 4-годишна възраст до кандидат-студенти.

* 9 от финансираните от българската страна неделни учебни заведения се намират на територията на Украйна .

Снимки: Българско Училище Приятелство
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР