В Мюнхен приключи най-важният световен форум по въпросите на сигурността.

...
В Мюнхен приключи най-важният световен форум по въпросите на сигурността.
Коментари Харесай

Мюнхен: Повече помощ за Украйна, повече пари за НАТО, никакъв напредък за Газа

В Мюнхен завърши най-важният международен конгрес по въпросите на сигурността. Конференцията бе белязана от шокиращата вест за гибелта на Навални и от заплахата на претендентът за президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп да не съблюдава контракта на НАТО, в случай че вземе властта.

Трагичната вест за гибелта на Навални завари брачната половинка му в Мюнхен, където тя бе измежду участниците на конференцията по покана на ръководителя й Кристоф Хойген. При закриването на форума той особено означи още един път гибелта на опозиционера:

„ Тазгодишната конференция стартира с ужасната вест за гибелта на Навални. Тук измежду нас беше Юлия Навалная, една от най-силните дами, които в миналото съм срещал. И тя съобщи, че не трябва да одобряваме това просто по този начин, Путин би трябвало да бъде измамен под отговорност. “

Тази година в Мюнхен персонално присъства  и президентът на Украйна Володимир Зеленски. Той прикани за оръжия с по-голям обсег, с цел да се възпре съветската войска. От Съединени американски щати най-високопоставеният участник бе Камала Харис, придружаваха я държавният секретар по външните работи Антъни Блинкен, доста сенатори и конгресмени.

За първи път отвън Съединени американски щати има толкоз доста представители на американските управляващи на едно място. Сред тях се вижда известно придвижване по въпроса за помощта на Украйна. Предстои да се вземе дефинитивно решение във Вашингтон дали и по кое време тя да бъде отпусната. Друга съществена тематика бе сигурността на Европа и НАТО.

Страните от пакта оповестиха желанието си да се еманципират от Съединени американски щати, тъй че сигурността им да не зависи от това кой е президент там. За задачата вноската от 2% от Брутният вътрешен продукт в бюджета на пакта става наложителна, а тя може да стигне и до 3%, разгласи немският боен министър Борис Писториус.

Никакъв прогрес обаче към този момент няма в решаването на спора в Близкия Изток. Президентът на Израел Ицхак Херцог разгласи, че Тел Авив ще желае подписване на съглашения с всички страни от района, с цел да се подсигурява сигурността на Израел, преди да се пристъпи към какъвто и да е различен проект.

На конференцията участваха и родственици на заложници на „ Хамас “. В събота държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен се изрече в поддръжка на решението за две страни като излаз от порочния кръг на насилието сред Израел и палестинците.

" Смятам, че през идващите месеци Израел има изключителна опция фактически да постави завършек на този цикъл един път вечно ", съобщи той.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР