В мотивите си държавният глава изрази несъгласие най-вече със завишения

...
В мотивите си държавният глава изрази несъгласие най-вече със завишения
Коментари Харесай

Единодушно парламентът отхвърли президентското вето за Изборния кодекс


В претекстовете си президентът изрази противоречие най-много със повишения предел на преференциите, който съгласно него е „ оттегляне от достиженията на изборното законодателство “. Освен преференциалния избор, президентът нападна още текстовете за машинното гласоподаване, обжалването на актовете на изборните комисии, болшинствата при анулация на решенията им за отменяне и разпоредбите за подсъдността.

Днешните диспути минаха при отсъствието на депутатите от Българска социалистическа партия, които към този момент трета седмица на вземат участие в пленарните съвещания. От своя страна ГЕРБ и „ Обединени патриоти “, които образуват парламентарното болшинство, към този момент обявиха желанието да подхващат своя законодателна самодейност, която да върне остарялото състояние при преференциите.

Активни в днешния спор бяха от Движение за права и свободи. „ Ние считаме, че същинските ограничавания в Изборния кодекс не са регистрирани и се надяваме същите да бъдат атакувани пред Конституционния съд “, съобщи от парламентарната естрада ръководителят на партията Мустафа Карадайъ. Според него голяма част от българските жители, които се намират в страни отвън Европейския съюз, на процедура са лишени от изборни права. По в този момент настоящите правила в тези страни могат да бъдат разкривани до 35 изборни секции.

„ Действията и законодателните решения по Изборния кодекс са част от мощните ерозионни процеси на основите на демокрацията, генерирани и провеждани от ГЕРБ. Историята няма да ви елементарни това. Всички български жители, всички партии, за които мирът и демокрацията не са просто заявления, а идея, няма да ви разрешат да се самозабравите “, обърна се Карадайъ към ръководещите.

Съпартиецът му Йордан Цонов също изрази противоречие с огромна част от претекстовете на президента. Според него преференциалното гласоподаване не е главно гражданско право. „ Основно гражданско право, обещано от Конституцията е където и да се намираш, да избираш и да бъдеш избиран “, счита Цонев. „ Тези български жители, които се намират отвън Европейски Съюз, са лишени от правото изобщо да гласоподават – нито машинно, нито виртуално, нито ръчно, нито мислено “, безапелационен е депутатът. От придвижването опазиха повишените преференциални прагове, а съгласно тях даже през годините преференциите са се трансформирали в „ прийом за управление на вота “.

Според ГЕРБ пък президентът Румен Радев е обладан от концепцията за машинно гласоподаване. „ Дори на Нова година, когато хората се чукаха с чаши, той ни занимаваше с машинно гласоподаване. Естественият въпрос е той беше ли определен с машинно гласоподаване? Ако машинното гласоподаване е причина и единствена гаранция за почтеност за изборите, ние би трябвало да преповтаряме президентския избор. Да хвърля кърпата и да преповтаряме президентските избори “, счита депутатът и някогашен парламентарен арбитър Георги Марков. Според него фактът, че Радев е определен без гласоподаване с машини, дава гаранция за честността на досегашния прийом за осъществяване на избори в страната.

Намерението на ГЕРБ да върне остарелия предел при преференциите препотвърди и Тома Биков. „ Ще върнем преференциите и ще спечелим изборите не поради разпоредбите на играта, а тъй като имаме повече гласоподаватели и по-голяма поддръжка от Българска социалистическа партия “, съобщи той от трибуната. Той разкритикува депутатите от левицата поради днешното им отсъствия от дебатите, които се организират в полупразна зала, както и за това, че за първи път в най-новата ни история президентско несъгласие се отхвърля без нито един глас в негова поддръжка.

Този път единни в позицията се оказаха „ Обединени патриоти “. „ ГЕРБ ни увериха, че ще върнат остарялото състояние за преференциите и няма да покрепим ветото, тъй като в него се вършат много подправени внушения “, съобщи Искрен Веселинов и напомни, че Вътрешна македонска революционна организация беше една от партиите, които се опълчи на завишаването на прага.

Според водача на НФСБ Валери Симеонов, с ветото си президентът се пробва да „ внесе подозрение в изборите “, а това не е „ държавническо държание “. „ Ние от НФСБ не считаме, че преференциите носят някаква нова доза народна власт или мажоритарност “, счита Симеонов. „ Винаги сме били срещу усилване на този % на мажоритарност, от позиция на равнището на демократична изборна просвета, която се основава с десетилетия и епохи, каквато за жалост не можем да кажем, че в България е на нужното равнище. Огромен риск, при използването на чисто мажоритарен избор, е тези столове и банки в Народното събрание да се изпълнят със силикони, с ботокси, с ритнитопковци и всевъзможни представители на подземния свят от другите области – общини, градове и села дори. Рискът е доста огромен “, сподели още Валери Симеонов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР