В Москва беше представено рядко писмо, написано от руската императрица

...
В Москва беше представено рядко писмо, написано от руската императрица
Коментари Харесай

Как Екатерина Велика се опита да ваксинира цяла Русия

В Москва беше показано рядко писмо, написано от съветската императрица, в което тя приканва поданиците си да бъдат имунизирани против дребна шарка, до момента в който настоящето управление на Русия се бори със личната си акция за имунизиране повече от два века по-късно, предава Агенция Франс Прес.

В писмото с дата 20 април 1787 година, адресирано до един граф, родената в Германия владетелка, която уголемява територията на Русия, дава подробни инструкции на управляващите в днешна Украйна по какъв начин да провеждат ефикасна акция за имунизация.

Аукционната къща MacDougall`s, профилирана в съветското изкуство, изложи писмото и портрет на Екатерина на обществен показ в Москва в петък, преди експонатите да бъдат продадени в Лондон.

Смята се, че общата стойност на документа и портрета е до 1,2 млн. паунда (1,6 млн. долара).

Съхранявани до момента в анонимна частна сбирка, те ще бъдат показани в московска изложба до 30 ноември и ще бъдат изложени на търг в Лондон на 1 декември.

" Една от най-важните (задачи) би трябвало да бъде въвеждането на против дребна шарка, която, както знаем, предизвиква огромни вреди, изключително измежду елементарните хора ", написа Екатерина на граф Пьотр Румянцев, до момента в който пътува в Крим.

" Такава имунизация би трябвало да бъде публикувана на всички места ", написа тя на кирилица, подписвайки се " Екатерина " с наедрял шрифт.

По-нататък тя дава подробна информация за това по какъв начин да се направи имунизацията необятно налична, в това число посредством основаване на краткотрайни пространства в манастирите за тези, които се разболяват след слагане на инжекции.

Императрицата е първият човек в Русия, който е имунизиран против дребна шарка.

" В днешните условия би трябвало да се гордеем с Екатерина ", съобщи пред кореспонденти съдиректорът на аукционната къща и специалист по съветско изкуство Екатерина Макдугъл пред медии в четвъртък.

Въпреки че президентът твърди, че е бил имунизиран с съветската ваксина " Спутник V ", това е станало няколко месеца след началото на пандемията - а някои го подлагат на критика, че не го е направил пред камера.

" Варварство " е да не се сложи инжекция

Императрицата е провела " нереална " пропагандна акция, с цел да насърчи поданиците си да се имунизират против дребна шарка, която по това време унищожава популацията в цяла Европа.

Но " като доста умна жена ", сподели Макдугъл, че Екатерина не е наложила имунизацията като наложителна. " Тя е знаела, че съветският народ ще се разпалва против това. "

По време на пандемията от доста руснаци също се разпалиха против инструкциите на Кремъл, отказвайки да се имунизират против вируса.

Въпреки многократните апели на Путин, единствено 40 % от руснаците са изцяло имунизирани.

Писмото на Екатерина е " неповторимо, изключително като се има поради тази обстановка, в която се намираме всички ", съобщи историкът Олег Хромов пред кореспонденти посредством видеовръзка, като добави, че е " знамение ", че то е оживяло.

Екатерина, която се опасява да не почине от дребна шарка като доста хора към нея, поръчва на доктор да пристигна от Англия, с цел да ѝ сложи имунизацията.

Хромов сподели, че лекарите са употребявали проба от дете, с цел да инжектират заболяването на Екатерина. По-късно младежът бил награден с купа.

След това тя се разболяла за известно време и когато се възстановила, императорските управляващи издали декрет, в който се казвало, че императрицата се усеща добре, и призовали другите да я последват.

Но Хромов споделя, че макар напъните ѝ да убеди руснаците да се имунизират, " хората се страхували, това било ново и извънредно ".

Когато френският крал Луи XV умира от дребна шарка през 1774 година, Екатерина сякаш споделя, че е " безчовечие " да се умира от тази болест през просветения XVIII век.

" Много се надявам, че един ден, може би в близко бъдеще, ще можем да кажем: " Какво безчовечие е да умреш от Коронавирус през XXI век " - сподели Екатерина Макдугъл.

Екатерина Велика е най-дълго управлявалият съветски държател от женски пол, заемала е императорския трон сред 1762 и 1796 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР