В момента в прокуратурата се замитат определени случаи. Главният прокурор

...
В момента в прокуратурата се замитат определени случаи. Главният прокурор
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Прокуратурата замита определени случаи. Гешев трябва да понесе отговорност |

В момента в прокуратурата се замитат избрани случаи. Главният прокурор би трябвало да носи своята отговорност за несвършената и зле свършена работа, разгласи правосъдният министър Надежда Йорданова пред Нова тв.

Тя не уточни съответни образци, само че изясни, че се получават разнообразни сигнали по проблеми, които провокират основателни подозрение за работата на Иван Гешев. Министърът уточни, че спазването на процедурата е част от върховенството на правото, за което се борим, и акцентира, че не е нужно нарушаванията да са закононарушения, с цел да има оставка. Според нея прокуратурата измисля всевъзможни " каламбури " и оправдания, с цел да не проверява до дъно.

" Година и половина след фотосите на кюлчетата и пачките прокуратурата изиска от Българска народна банка да им ревизира номерата! Все още няма планувана експертиза на телефонния запис, за който две други независими експертизи откриха, че гласът е на Бойко Борисов ", напомни Йорданова. Всичко това към този момент е показано пред Пленума на Висш съдебен съвет, само че за някои от тях " си затвори очите, за други под официални извинения отхвърли да ги прегледа ". Служебният правосъден министър Янаки Стоилов към този момент апелира това решение.

От думите на Йорданова стана ясно, че се чака решението на Конституционния съд на 8 февруари дали правосъдният министър има право да желае предварителното освобождение на обвинител №1, по-късно Йорданова ще направи стъпки в тази посока. А Пленумът на Висш съдебен съвет ще реши дали събраните материали ще са безспорни и задоволителни за освобождението на Гешев.

Големият проблем на държавното обвиняване е, че огромната власт, с която разполага, да не образува досъдебни произвеждане и да не проверява съответни случаи и той би трябвало да бъде решен. Една от опциите е МВР да може да образува досъдебни производства, които след това прокуратурата ще може да отхвърли, в случай че реши, че не са законосъобразни. Другата концепция е в случаите, когато прокуратурата откаже да образува произвеждане, отводът да може да бъде обжалван пред съда, уточни правосъдният министър. Затова би трябвало да има механизъм да се търси отговорност на основния прокурор, е безапелационна тя.  

Надежда Йорданова изясни още, че към момента не са обсъждани имена за правоприемник на Сотир Цацаров като началник на Антикорупционната комисия, макар че в медийното пространство в послание са имената на Димо Гяуров, Иван Демерджиев, Лена Бориславова, само че той би трябвало да има гръбнак да пази публичния интерес. КПКОНПИ би трябвало да бъде със засилени пълномощия, в това число потреблението на специфични разследващи средства, които да могат да се употребяват в съда, уточни още Йорданова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР