В момента, в който световният елит се събира на ежегодния

...
В момента, в който световният елит се събира на ежегодния
Коментари Харесай

Форумът в Давос и глобализацията в условията на руско-украинската война

В момента, в който международният хайлайф се събира на годишния конгрес в Давос, се повдигат въпроси дали той фактически може да откри смислени решения на неуспехите на глобализацията като неравенството, бедността, продоволствената и енергийната рецесия и изменението на климата.
Клаус Шваб, създател и изпълнителен ръководител на Световния стопански конгрес.
На годишната среща на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария, под мотото " Сътрудничество в един фрагментиран свят " ще участват имената, определящи международната политика и бизнес.

Срещата ще събере повече от 2700 водачи от 130 страни, в това число 50 държавни и държавни ръководители, защото многочислените рецесии задълбочават разделянето и фрагментират геополитическия пейзаж.

Тази година ще бъде маркирано и най-високото до момента присъединяване на бизнеса в Давос, като са регистрирани над 1500 водачи от 700 организации.

Германският канцлер Олаф Шолц е единственият водач на Групата на седемте, който ще участва на срещата на върха.

Ръководителите на Европейски Съюз, НАТО, Финландия, Гърция, Испания, Филипините, Южна Африка и Южна Корея също ще се появят в швейцарския ски курорт.
Протести против Световния стопански конгрес
Накъде отива глобализацията?

" Накъде отива глобализацията? " е най-големият въпрос, на който форумът в Давос ще се постарае да даде отговор, защото COVID-19 и продължаващата руско-украинска война убедиха някои кръгове, че идната епоха на глобализацията е към своя край.

В този подтекст конференцията наподобява ще направи оценка на систематичните разстройства и ще продължи да се застъпва за глобализацията.

Тя обичайно се занимава с неуспехите на глобализацията, само че на фона на пандемията COVID-19, изменението на климата и продължаващата война нейният резултат е в всекидневен крах.

" За да се оправим с първопричините за тази ерозия на доверието, би трябвало да засилим съдействието сред държавния и бизнес бранша, като създадем условия за мощно и трайно възобновяване ", съобщи Клаус Шваб, създател и изпълнителен ръководител на Световния стопански конгрес.

Пандемията към този момент нанесе бездънен удар върху действието на международната стопанска система, защото през този интервал няколко страни ускориха голям брой протекционистки стопански политики.

А в този момент с войната сред Русия и Украйна нещата се утежниха, защото тя се отрази отрицателно на международната верига на доставките, поставяйки бариери пред потока от артикули, подхранвайки и енергийната рецесия и дефицита на храна по света.

Проучванията демонстрират, че от 2020 година насам негативният резултат на COVID-19 дружно с споровете и изменението на климата слага все по-голям брой хора в риск от апетит.

Международните институции като Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка не са били в действителност ефикасни в подпомагането на Световната здравна организация при обезпечаването на заслужено систематизиране на имунизациите против COVID-19.

Според доста специалисти богатите страни са следвали своя имунизационен шовинизъм, а имунизациите е могло да бъдат разпределени заслужено, отмерено, бързо и на налични цени по целия свят, с цел да може всяка стопанска система да се възвърне.

Всички тези събития могат ясно да обяснят рецесията на глобализацията.

Още един Давос, още една " пропусната опция за глобализация "?

В една от публикациите си за в. " Гардиън " известният икономист Джоузеф Стиглиц съобщи предходната година, че " Давос 2022 е пропусната опция за глобализация ".

" Изглеждаше, че всички работят за свят без граници; внезапно всички признаха, че най-малко някои национални граници са основни за икономическото развиване и сигурността ", сподели той.

Повечето от бизнес и политическите водачи на форума в Давос не съумяха да съчетаят friend-shoring с правилото на свободната и недискриминационна търговия, сподели Стиглиц.

Той даде образец и с Германия, която в миналото е била търговски сътрудник на Русия, като дружно са построили газопроводите " Северен поток " за транспорт на природен газ от Русия до Германия през Балтийско море от съветската държавна газова компания " Газпром ". А в този момент Русия не е благонадежден търговски сътрудник, като международните водачи са за потреблението на стопански наказания като възпиращ фактор.

Когато човек огледа към международната стопанска система сега, вижда инфлация, възходящи лихвени проценти, заплаха от криза, протекционистки търговски практики, наказания, възходящи претенции за права и стачки на служащите в изискванията на рецесия на разноските за живот.

Като се имат поради всички тези събития, човек не може да бъде оптимист във връзка с това дали конференцията в Давос, като платформа, би могла да докара до реалистични решения на неуспехите на глобализацията. /БГНЕС, Анадолска организация

Давос / Швейцария
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР