В момента страната ни търси възможности за осигуряване на ваксината

...
В момента страната ни търси възможности за осигуряване на ваксината
Коментари Харесай

Сербезова: България търси възможности да осигури Новавакс, има разговори с Швеция

В момента страната ни търси благоприятни условия за обезпечаване на имунизацията на " Новавакс " против COVID-19. Към момента се водят диалози с Швеция.

Това заяви здравната министърка Асена Сербезова в петък по време на парламентарния надзор. Депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов главно се интересуваше дали по времето на служебния министър Стойчо Кацаров Министерски съвет на свое съвещание от 11 август 2021 година е решил България да не взе участие в поръчката на Европейски Съюз на дози от петата утвърдена в съюза ваксина. Тогава главните причини са били свързани с това, че има предостатъчни количества от останалите четири ваксини, доста по-големи от искащите в страната да се ваксинират, както и че са контрактувани още за 2022 и 23 година от нова поръчка на Европейски Съюз за препарата на " Пфайзер " / " Бионтех ". Взела се е поради и опцията страната ни да получи спомагателни количества от имунизацията на " Модерна ".

„ Към момента се изследват благоприятни условия за обезпечаване и на имунизацията на " Новавакс ". Проведен е диалог с представителя на Швеция в управителния ръб за ваксини против Коронавирус към Европейска комисия. От шведска страна е изразена подготвеност за полемика за подписване на съглашение, с цел да се обезпечат ваксини за България за първото тримесечие на 2022 г.”, сподели още Сербезова.

Това може да стане посредством закупуване от друга страна или посредством подаяние, посочи тя.

Голяма част от въпросите от парламентарния надзор в петък бяха заложени от някогашния министър Ангелов с устременост към дейности на наследилия го на поста Стойчо Кацаров.
За Кацаров и заменения шеф на болница " Лозенец "
След като през вчерашния ден Ангелов разгласи, че ГЕРБ праща сигнали до прокуратурата за незаконно безучастие на Кацаров във връзка с към този момент някогашния шеф на " Лозенец " доцент Радосвет Горнев, през днешния ден той зададе и въпрос на Сербезова по тематиката.
Сербезова изясни, че шефът на болница „ Лозенец” е заменен поради сигналите за нарушавания. Тези дейности са подхванати от настоящето управление на здравното министерство. Преди това е имало четири сигнала от различен член на борда на шефовете на лечебното заведение, сподели тя като уточни и дати - 4 август, 11 октомври, 20 и 27 октомври. Както е известно, сигнал е бил изпратен и до Софийска районна прокуратура, а дейностите на Горнев са проверявани от КПКОНПИ, която излезе с решение за открит спор на ползи и го санкции с 10 хиляди лева От Комисията на Цацаров излязоха със мнение, че Горнев " е дал своя вот в своя изгода на съвещание на Съвета на шефовете на болничното заведение и че на 9.07.2021 година е подписал в допълнение съглашение към трудовия си контракт, по едно и също време в качеството на „ шеф “ и „ чиновник “, т. е. самичък със себе си ". По сигналите са правени инспекции и от вътрешния одит на Министерство на здравеопазването, сподели през днешния ден още Сербезова. Оттам са уведомявали Кацаров за резултатите и са препоръчвали смяна в състава на борда на шефовете. Тя обаче била осъществена чак от настоящето управление на министерството, държеше да подчертае Сербезова. " Министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров си е затварял очите неведнъж, не е подхванал никакви дейности като принципал на лечебното заведение ", разгласи по-късно Ангелов. Бившият министър имаше въпрос и за щадящите проби за възпитаници, като в задаването му приказва за корупция. " Не корупционни дейности, а корупционни опасности ", сподели от своя страна Сербезова. Тя още веднъж посочи, че при последната извършена при нейното ръководство поръчка е реализирана междинна цена с 30 на 100 по-ниска от тази при предходните четири поцедури за тестванията за възпитаници. Спецпрокуратурата ревизира сега Кацаров за тези поръчки.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР