В момента шведското общество е относително спокойно, няма напрежение и

...
В момента шведското общество е относително спокойно, няма напрежение и
Коментари Харесай

Д-р Христо Габаров: В Швеция няма паника заради коронавируса

„ В момента шведското общество е релативно умерено, няма напрежение и стрес “. Това съобщи в изявление за БГНЕС доктор Христо Габаров, който работи и живее в град Карлскруна в Швеция.
Скандинавската страна бе една от дребното страни-членки на Европейския съюз, които не постановиха толкоз строги ограничаващи ограничения против разпространяването на ковид. Борбата на Стокхолм с рисковото заболяване прикова вниманието на международната общност. Дебатът за правилността на взетите решения продължава и сега.

„ В обществото не се усеща суматоха, като цяло. Шведските управляващи не всяват суматоха. Функционира градският превоз, а той е едно от местата, където съществува възможност човек да се болести. Отворени са детските градини и главните учебни заведения. Продължават тренировките по гимнастика. Работят също по този начин заведенията за хранене, като там се съблюдава желязна отдалеченост сред посетителите минимум 1,5 м. сред хората. Не се позволяват повече от 50 индивида в ресторант “, описа доктор Габаров.

Потвърдените случаи на инфектирани с ковид в Швеция са над 12 хиляди, а умрелите над 1200 души. „ Официалната статистика за броя на инфектираните и умрелите не е дребен “, разяснява българският доктор, който работи като ортопед в болничното заведение на град Карскруна с население към 70 хиляди души.

В Швеция броят на тестваните също е стеснен. „ Тестват се единствено болните, на които им следва приемане в болница и имат признаци на простуда. Тества се също по този начин и болничният личен състав, който работи с възрастни и заболели хора и прояви признаци на простуда, като кашлица, температура, проблеми в гръдния панер. За страдание, нараства броят на болните доктор и сестри “, показа доктор Габаров.

Шведите не са задължени да носят маски и те не ги носят всеобщо. В огромните градове, като Стокхолм и Упсала, където концентрацията на популацията е по-голяма, хората по-често покриват лицата си с защитни маски. „ В по-малките градове това не е по този начин, тъй като там шведите живеят на по-големи разстояние един от различен и рядко се срещат хора по улиците “, описа доктор Габаров. Ситуацията е малко по-различна в магазините, където всички носят.

Шведите стопираха да пътуват както на открито в чужбина, по този начин и сред обособените обитаеми места, в случай че нямат сериозна причина.

Коронавирусът засегна съществено живота на възрастните хора. Много от тях са се изолирали. Посещения на възрастни хора в поликлиниките и лечебните заведения, в случай че не са наложителни, се отсрочват във времето. Всички планови хирургични намеса са краткотрайно анулирани, а в лечебните заведения текат курсове за образование на лекари от разнообразни хирургични специалности за оказване на реанимационни грижи, при положение на потребност.

Д-р Габаров описа за шведската система за прегледи: „ Тя е следната – с цел да посетиш персоналния си доктор, първо звъниш по телефона. Медицинската сестра записва твоите недоволства и те разпределя на съответния доктор. В самите лечебни заведения не се позволяват хора с простуда. Навън пред нея са разгърнати специфични палатки, където се правят първите прегледи на хората с настинки. Това се прави, с цел да няма разбъркване на пациенти “.

Въпреки напъните на здравните управляващи и персоналните ограничения, които подхващат жителите на северното кралство, през последните дни доста бързо нараства броят на инфектираните и надлежно пикът на епидемията се чака да бъде доближат по-бързо.

„ В Стокхолм, където са съсредоточени над две трети от всички случаи на болни, доближават пика и чакат едно плато и еволюционен спад “, съобщи доктор Габаров.

Попитан по какъв начин си изяснява по-малкият брой на инфектираните с ковид в България, той отговори: „ Може би в България инфекцията се развива по-бавно. Възможно е по-постепенно да се усилва броя, а не внезапно. Надявам се да няма толкоз смъртни случаи в родината “.

Д-р Габаров е безапелационен, че сигурно едни рестриктивни ограничения биха забавили разпространяването на заболяването. „ Да, тези ограничения са по-тежки за обществото, само че ще се спасят животи “, добави медикът. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР