В момента се вихри антибългарска кампания в нашата съседка РС

...
В момента се вихри антибългарска кампания в нашата съседка РС
Коментари Харесай

Радев посочи условия за падане за ветото срещу Скопие в деня на смъртта на Гоце Делчев

В момента се вихри антибългарска акция в нашата съседка районен съд Македония ", съобщи президентът Румен Радев на откриването на Националната конференция „ Европейска вероятност за добросъседските връзки сред Република България и Република Северна Македония.

По думите му процесите на доближаване са блокирани. „ Престоят значими решения и нелека алтернатива - по какъв начин да създадем по този начин, че най-бързо да стартират договарянията за това Северна Македония да влезе в Европейски Съюз, като в това време защитим правата на македонските българи. Ясно е - би трябвало да търсим взаимни отстъпки ”, сподели още президентът. И добави, че най-важно е езикът на омразата да бъде преустановен.

„ Не мога да приема, че младото потомство в нашата съседка се възпитава в дух на ненавист към българите. Това е неприемливо. Не мога да направя компромис с нашата отговорност като демократична страна с бъдещето на Европейски Съюз ”, обясни  Радев.

Президентът съобщи, че натискът към България за единодушие за започване на договаряния на Република Северна Македония с Европейски Съюз е голям. " Натискът е голям, за жалост, и това е парадоксално - напън към страната членка в огромната си част, в по-малката част - към страната претендент, напън поради неразбирането на дълбочината на историческите проблеми ", съобщи президентът.

Президентът уточни, че натискът е бил изключително мощен предходната година на извършените два европейски съвета, които бяха подготвени да прегледат въпросите по разширението, само че това не се случи тъй като българската позиция беше отстояна.

Румен Радев сподели, че огромният въпрос, който следва пред българската политика и общество, е по кое време България ще даде единодушие за начало на преговорния развой. " Винаги съм твърдял, че това би трябвало да бъде откакто се промени конституцията и се впишат македонските българи на равноправна основа с другите елементи от нации ", напомни президентът.  Според него това би трябвало да стане преди началото на започване на договарянията, тъй като, по думите му, към този момент има доста събития  и процеси, които ни доведоха до състояние да загубим доверие.

" От съвсем пет години имаме Договор за другарство, добросъседство и съдействие, само че какво се случи досега - белким нещо се промени в политически проект, само нотата до Организация на обединените нации. Каква е гаранцията, че идващите пет години нещо ще се промени в позитивна посока. Какви са механизмите, с които Европейски Съюз ще подсигурява не просто нашия народен интерес, ще подсигурява своята резистентност по този проблем - дали в процеса по стабилизиране и асоцииране, дали в преговорната рамка, с каква пътна карта, или ще ни се предложи да създадем едностранни заявления, които нямат правнообвързваща мощ ", сподели още Радев.

Държавният глава съобщи, че смяната на конституцията и вписването на една думичка „ българи “ паралелно с другите елементи от нации значи, че РСМ приема европейската концепция и Копенхагенските критерии. Радев разяснява, че, в случай че Народното събрание на РСМ и ръководещите нямат политическата воля да показват единодушие с Копенхагенските критерии за участие в най-важната им част- човешките права и недескриминация, тогава за каква национална цел приказваме в нашата съседка да се стреми към Европейски Съюз. Президентът добави, че вписването на македонските българи в конституцията ще бъде явен знак и безапелационна поръчка, че РСМ е подготвена, като консолидирана политика и консолидирано общество, да бъде член на Европейски Съюз.

Президентът Радев съобщи още, че той е „ за “ да отворим вратата на договарянията, когато забележим ясни гаранции за резистентен и необратим развой по отбрана на нашето културно-историческо завещание.

Днешната конференция надвишава измеренията на българската вътрешна и външна политика, само че тя се случва, с помощта на вашата дейна позиция през годините по въпроса за нашите връзки с Република Северна Македония, обърна се президентът Радев към присъстващите на форума.

Държавният глава им благодари за това, че способстват за откровените връзки на другарство и добросъседство, за опцията да се преодоляват идеологемите на тоталитарния югославски режим, които попречват обмена - културен, обществен, стопански, сред хората от двете страни на границата.

Форумът се организира в деня, в който се означават 119 години от гибелта на огромния български бунтовник Гоце Делчев. Събитието се организира в Националния замък на културата под патронажа на президента Румен Радев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР