В момента се наливат основите, а до края на април

...
В момента се наливат основите, а до края на април
Коментари Харесай

Новостроящият се край Дупница затвор ще е готов до април догодина

В момента се наливат основите, а до края на април 2024 година се чака да бъде подготвен пандизът в Самораново, който е първият, строен у нас за последните 60-80 години. Това стана ясно, откакто служебният министър на правораздаването Крум Зарков инспектира градежа дружно с посетители от Норвегия - представители на Съвета на Европа, Норвежката корекционна работа, Норвежката правосъдна администрация, Офиса на финансовия механизъм и Националното координационно звено към Министерски съвет. В инспекцията се включиха и заместник-министър Мария Павлова и шефът на Главна дирекция " Изпълнения на наказванията " основен комисар Ивайло Йорданов.
Още по темата
 За първи път от 60 години стартира построяването на нов български затвор (снимки) Виж още

Гостите на Министерството на правораздаването, които са тук за присъединяване в съвещание на Комитета за съдействие по Програма " Правосъдие " на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 година, имаха опция да видят действителния прогрес по построяването на пандиза и образователния център. 

" Удовлетворен съм от напредъка на строителните действия по новия затвор и се веселя на високата оценка на нашите норвежки сътрудници по дейностите, засягащи Норвежкия финансов механизъм ", сподели Зарков.

Заявката е това да е най-модерният пенитенциарен комплекс у нас, отговарящ на актуалните европейски условия. Първата фаза от осъществяването планува да бъдат построени пилотен затвор с потенциал до 400 лишени от независимост и образователен център, в който чиновниците на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " да се приготвят по особено създадени стратегии, основани от интернационалните специалисти. 

 Предвижда се създаване на нов затвор в България Виж още

Средствата са по план " Повишаване на потенциала на личния състав, създаване на пилотен затвор, обвързван с образователен център и възстановяване на рехабилитацията на лишените от независимост ", изпълняван от Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " по Програма " Правосъдие " на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 година Помощта от Норвегия е в размер на 35 млн. Лева. Символичната първа копка по строителството на пандиза бе направена през декември предходната година, като тогава Зарков съобщи, че това оборудване ще е доста повече от затвор: 

" Тук ще бъдат основани повече от 90 нови работни места, ще бъде основан образователен център, където ще се образоват чиновниците на Главна дирекция " Изпълнения на наказванията ", над 4500 индивида, един дребен университет. Това място ще промени напълно икономическата обстановка в района, тъй като тук ще има индустриални бази ". 

В Самораново паралелно текат строителните действия и по построяването на новия арест за 40 арестувани лица и по реновирането на затворническото общежитие към пандиза в Бобов дол.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР