В момента не знаем къде сме и реално колко са

...
В момента не знаем къде сме и реално колко са
Коментари Харесай

Медицинският съвет призова за масово използване на бързите тестове

 В момента не знаем къде сме и действително какъв брой са инфектираните. Това съобщи доцент Атанас Мангъров по време на брифинг на Медицинския съвет към държавното управление. " Виждате, че да вземем за пример в Южна Корея са създали 190 000 теста сега, а в Германия се вършат по 200 000 теста на ден. Това няма по какъв начин да са от нашите мудни проби. Нашите са за потвърждаване на към този момент открита зараза ", изясни специалистът.

" Всъщност, без значение от мнението на Оперативния щаб, ние би трябвало да поставим изпитание това тяхно мнение да бъде променено и тези проби да стартират да се употребяват, и то на необятна нога, тъй като без тях се лишаваме от едно доста значимо диагностично средство ", счита Мангъров.

" Не сме в положение нито да установим кои са контактните, нито да създадем едно епидемиологично изследване, което да ни даде информация за това какво можем да чакаме ", съобщи доцентът.

Той изясни, че когато човек се болести с ковид, през първите 4-5 дни той може да заразява, само че без да знае, че има COVID-19, тъй като няма клиничните признаци.

" През тези дни вирусът може да бъде заловен, само че това, което е забавното, е какво се случва с контактните на един подобен болен. Тези, с които той си е общувал, преди да е открит, че е позитивен, са два типа ", съобщи специалистът.

Първите са такива, които са заразили него, само че към този момент не отделят вируса в околната среда. По думите на Мангъров от имунохистохимичен тест може да се откри дали човек е карал ковид.

" Ако има G антитела, то той е карал от дълго време болестта, в случай че пък те са М, то той е имал неотдавна такава зараза. Ако това не се направи, тоя човек се вкарва в графата негативен, което се случва всеобщо. Затова за забележителна част на контактните на хора с ковид не се открива нищо ", сподели той.

Втората група контактни са тези, които нашият човек е заразил. В подобен случай, в случай че той ги е заразил относително скоро, тъй като той е отделял вируса 4-5 дни, следователно тези заболели няма да отделят вирус в околната среда към момента - ние няма да ги хванем с нито един от двата теста ", сподели той.

" Тази втора група контактни, в случай че се изследват единствено с способи, с които се открива обособяване на вируса в околната среда, също ще остават неоткрити ", сподели той. Проф. Коста Костов, който е шеф на Медицинския съвет, съобщи, че не желае да се опълчва на Националния действен щаб, а да е обединен с него. Думите му са по отношение на изявлението на доцент Мангъров, че трябвало да трансформира мнението на хората там по отношение на бързите проби.

Прог. доктор Радка Аргирова заприказва за всеобщ скринигн на популацията: " Мисля, че стана ясно, че приказваме за такова нещо фактически. След като бъде признат логаритъм, това ще бъде планувано като брой проби и така нататък Те биват и разнообразни типове и това има значение ", добави тя. " Ще се разбере какви средства са нужни и ще бъде отнесено към тези, които могат да оказват помощ по-нататък. Това има отношение към прекъсване на разпространяването на ковид ", сподели тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР