В момента наблюдаваме леко успокоение на пазарите на природен газ

...
В момента наблюдаваме леко успокоение на пазарите на природен газ
Коментари Харесай

Мартин Владимиров: Трябва да се определи много по-ясно кой да получава енергийна помощ



„ В момента следим леко утешение на пазарите на природен газ в Европа . Цената доближи толкоз високи нива през последните няколко месеца, че притегли парадоксално доставки на полутечен природен газ от Съединени американски щати и други дестинации, които бяха декларирани за Азия - за Китай, Япония, Южна Корея, където цените за първи път от доста време са по-ниски, в сравнение с тези в Европа и доставките се пренасочват към Европа, което е глътка въздух за Европа. “ Това сподели пред БНР Мартин Владимиров, специалист в Центъра за проучване на демокрацията.
Сега обаче температурите на континента са по-високи от естественото, не е несъмнено, че в случай че пристигна „ звярът от изток – сибирският мраз “, цените няма да хвръкнат още веднъж нагоре , добави специалистът.

Според Владимиров декларираното от „ Булгаргаз “ повишение на цената на газа е за компенсиране на загуби от предходните месеци.

Мораториумът значи, че „ Топлофикация София “ няма да успее да заплати количествата природен газ , които получава от „ Булгаргаз “, означи той и предвижда утежняване на положението на сдружението.

Според Владимиров „ мораториумът е тип интервенция на пазара, която може да има последици върху повече от една страна , освен върху България “.

Трябва да се дефинира доста по-ясно и тъкмо кой би трябвало да получава енергийна помощ в тази обстановка, кои са най-засегнатите страни, разяснява Мартин Владимиров по отношение на поисканото привикване на Консултативния съвет по национална сигурност. 

„ Защото сега сме се заклещили в един сюжет , в който всички би трябвало да получават еднообразно огромна дотация за компенсиране на свръхвисоките разноски, а това не е добър метод, в случай, че не всички компании са еднообразно наранени, не всички консуматори са еднообразно наранени . “

Експертът съобщи още, че на пазара на природен газ у нас навлизат нови играчи, значително под някаква форма свързани с „ Газпром “ и протичащото се би трябвало да се преглежда в подтекста на опита на „ Газпром “ да задържи монополното си въздействие и да ограничи диверсификацията на запаси – от азерски газ.

„ Това е разковничето на казуса. Има разнообразни играчи, разнообразни ползи на българския пазар, които имат предпочитание да получат част от този газ, който „ Булгаргаз “ е договорил и това е предпочитание да се трансформират пазарните дялове и да се понижи въздействието на „ Булгаргаз “ , надлежно на Русия на пазара. “ 

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР