В момента има регистрирани 22 огнища на птичи грип, сред

...
В момента има регистрирани 22 огнища на птичи грип, сред
Коментари Харесай

22 огнища на птичи грип регистрирани в страната

В момента има регистрирани 22 огнища на птичи грип, измежду които 5 огромни ферми за кокошки и 4 ферми в задни дворове, а наранени са 993 000 птици, които към този момент са унищожени.

Отсега птичият грип навлиза в своя пик и продължава доникъде на май, обясниха от Ръководството на БАБХ.

" Имаме повтаряемост във фермите. Тези обстоятелства ни карат да вземем ограничения, които не се възприемат елементарно от бизнеса ", съобщи на конференция шефът на Агенцията по сигурност на храните Дамян Илиев. Шефът на БАБХ не е сигурен, че всичките заповеди на органите в стопроцентова степен се извършват. Това води до разпространението на птичия грип ", посочи той.

Ръководството на БАБХ е провело към този момент среща с фермери от кокоши вид. От БАБХ са предложили във фермите, в които има повтаряемост на болестта, да бъде спряно зареждането до 1 юни 2019 година. Илиев посочи нуждата от възбрана за населването на нови птици, както и развъждането им и продажбата на пазари и панаири. Това е било отхвърлено от фермерите.

За патичарския бизнес заповедта наподобява най-рестриктивна и неприемлива, а БАБХ към този момент има уговорена среща с патичарския бизнес за на следващия ден.

Възможни са наказания, в случай че страната не извършва договореностите с Европейски Съюз за инфлуенца, предизвести Илиев, по тази причина и предложенията от фермерите би трябвало да дават отговор на всички европейски условия.

" Един проявен популизъм не оказва помощ при епидемии ", съобщи шефът на Агенцията. Той добави, че БАБХ не цели основаването на спънки за бизнеса, само че има дребни частни дворове, които могат да застрашат съответния район.

" За вирусите оптималната успеваемост не може да се чака, само че могат да се чакат по-малко огнища ", съобщи Илиев.

Той изясни, че може да се мисли за криминализиране на някои дейности, което води до загуба на държавни пари заради административни санкции.

Забрана за развъждане на животни в нерегистрирани обекти е мярка която БАБХ предлага за криминализиране. Това се явява проблем за бизнеса, където ограниченията могат да доведат до това, че да бъдат наранени огромните ферми. За дребните ферми в селските региони е мъчно да се подсигурява биосигурност, добави Илиев.

Докато не установим съответно какво става с пробите, не можем да приказваме за операции, разяснява Илиев в отговор на протестиращите, съгласно които пробите за вируса не са истинни.

Около 300 души събра митингът пред централната постройка на Агенцията за сигурност на храните. Гражданите показаха безмълвно своето неодобрение от бездействието на контролния орган.

На брифинга в БАБХ стана ясно, че през 2017 година са дадени обезщетения от 6 млн. лв. при първи кръг, а при втори кръг са 5 млн. лв.. За тази година сумата е към 3 млн. лв.. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР