В момента има двойно повече секции в сравнение с последните

...
В момента има двойно повече секции в сравнение с последните
Коментари Харесай

128 ч. преди отварянето на първата секция в чужбина МВнР задава пак въпроси към ЦИК

В момента има двойно повече секции спрямо последните избори на 4 април , като изискванията и периодите за осъществяване на уговорките на външно министерство са били едни и същи. Това съобщи министърът на външните работи Светлан Стоев на брифинг, отдаден на организацията на предварителните избори зад граница.

128 часа остават до отварянето на първата изборна секция в Нова Зеландия.

Турция е страната с максимален брой секции , като доста е повишен броят на секциите в Гърция. За първи път ще има избори на островите, в Германия също има невиждан брой секции - общо 117 изборни секции

Има отводи за формиране на секции от позиция за ограниченията за сигурност и недобри условия за изборите, както и от съображения, които не се оповестяват. Доставени са безусловно всички 421 машини за гласоподаване зад границ а, като те са изпратени в дипломатическите и консулски представителства, посочи министър Стоев.

Това, което би трябвало да се каже за адресите на секциите - в случай че се наложи някаква смяна на българските жители в чужбина могат да наблюдават на уеб страницата на Министерство на външните работи, само че и на уеб страниците на дипломатическите и консулски представителства, изясни външният министър.

Той благодари на българските общности зад граница, които са един скъп сътрудник при организацията на изборите. Винаги съм разчитал на българските общности зад граница и през последните години цялостната организация става по-трудна с намирането на пространства отвън дипломатическите и консулски представителства, посочи Светлан Стоев.

Министърът благодари на чиновниците на външно министерство и на държавната администрация. " На фронта на първата линия бяха и нашите дипломатически и консулски представителства ", акцентира Стоев.

Той чака от ЦИК да се дефинира окончателният състав на СИК зад граница . Вторият въпрос, по който министърът желае ЦИК да се произнесе, е хората, които ще заминат колкото и да са взели участие в избори до този миг, новият детайл с машините е налице, а на тях не са им извършени образования. " Членовете на СИК, които ще заминат в чужбина не са минали никакъв курс на образование от ЦИК , няма и методически инструкции, които да ориентират членовете на СИК какви са техните задължения.

Третият въпрос, който е проблем е неизясненост във връзка с попълване на декларация по член 33 - тук става въпрос къде да се попълня тази декларация. Стоев настоя ЦИК да вземе решение за метода на отчитане на вота в чужбина, където се гласоподава машинно.

Иван Кондов, ръководител на Работна група " Избори " в Министерство на външните работи уточни, че в 68 страни ще има СИК . 784 са секциите, които са утвърдени от ЦИК, за които са подадени 68 802 заявления. Все още се чакат позволение за две секции в Бон, Германия и в Нови Сад, Сърбия. В три секции Министерство на външните работи не са получили позволение за откриване на изборни секции - Малайзия, Куала Лумпур и в гр. Майнхайм.

4 262 е общият брой членове на СИК. 55 СИК са с трима члена, 507 СИК ще бъдат с 5 члена, 209 СИК със 7 члена и 11 СИК с 9 члена. 1353 членове предложили политическите партии отвън страната. Около 380 души изпраща Министерство на външните работи като командировани от министерството. Около 2530 са членовете на СИК, които са по предложение на българските общности. Над 230 представители на българските общности са препоръчани за членове на СИК.

Калин Анастасов, заместник-председател на РГ " Избори " в Министерство на външните работи добави, че в 148 секции отвън страната са планувани по две профилирани устройства за машинно гласоподаване. В 125 секции отвън страната е планувано по едно профилирано устройство за гласоподаване.

Пренесени са над 10 тона изборни бумаги и бюлетини , като ще бъдат върнати назад и ще бъдат предадени на ЦИК. Допълнително 9 тона машини .

Министерство на външните работи изпитва усложнения за изборите в Англия, Германия и Съединени американски щати . " Сиела Норма " не е регистрирана като проблем, защото в никакъв случай заплащането не е било проблем за съставянето на СИК. Както се споделя хората биха взели участие и без възнаграждение, тъй като носят България в сърцето си ",обясни Стоев. Проблем обаче при сформирането на СИК в чужбина е бавенето с приемането на изборните бумаги, защото хората, които вземат участие непринудено, ще посветят една неделя на Родината си, само че на идващия ден са на работа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР