В момента фокусът на Русия е върху Украйна, всичките им

...
В момента фокусът на Русия е върху Украйна, всичките им
Коментари Харесай

Божанов спокоен: Не сме в състояние на кибервойна, взел превантивни мерки

В момента фокусът на Русия е върху Украйна, всичките им запаси за кибервойна са ориентирани натам, съобщи министърът
„ България не е в положение на кибервойна, подхванали сме нужните превантивни ограничения “. Това споделя в изявление за БГНЕС министърът на електронното ръководство Божидар Божанов по отношение на подхванатите дейности за пречистване или прекратяване на трафика от над 45 хиляди интернет адреса.

„ Това са адреси напълно от Руската федерация, на които през последните месеци е регистрирана някаква злонамерена активност – това включва сканиране, опити за злонамерени офанзиви, фишинг и други сходни дейности. Не от всички има директни офанзиви, само че дейностите са задоволително съществени, с цел да ги квалифицираме като подобаващи за пречистване “, сподели министърът.

Божидар Божанов разяснява заплахите за киберсигурността на България поради възходящия брой хакерски атаки. Министърът увери, че сега България не е в положение на кибервойна, въпреки да се следи нараснала интензивност.

„ В момента фокусът на Русия е върху Украйна, всичките им запаси за кибервойна са ориентирани натам, като несъмнено, това може да се промени във всеки един миг, по тази причина ние се приготвяме и ресурсите ни са ориентирани точно към това – да защитим всички държавни осведомителни системи при положение, че фокусът на Русия се промени в идващите дни и седмици “, сподели той.

Божидар Божанов отговори и на въпрос дали страната ни е готова за хакерска офанзива на държавните осведомителни системи.

„ Министерство на електронното ръководство дава отговор за администрацията, като задачата ни е да пазим всички регистри и осведомителни системи в страната. Успяваме да активизираме задоволително потенциал. Към момента страната е закупила много принадлежности за отбрана, за разкриване на офанзиви и за тяхното обезвреждане. Във значимите обекти – министерства, организации, те към този момент съществуват, тъй че считам, че степента ни на готовност е добра “, уточни още министър Божанов.

Той обърна внимание, че в обстановка на такава военна ескалация уязвимите точки могат да бъдат доста, само че по-важна е положителната подготовка и предварителна защита.

„ Нещо, към което Министерството на електронното ръководство се стреми с всичките си дейности през цялото време. Взимаме нужните превантивни ограничения. България е в съдействие и с огромни интернационалните компании, които дават информация за хакерски атаки, също по този начин партнира с НАТО, като да вземем за пример, когато друга страна членка засече такива киберактивности от дадени адреси, България да получава тази информация за реализиране на превантивни дейности “, добави още министърът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР