В момента европейските подземни хранилища за газ (UGS) са запълнени

...
В момента европейските подземни хранилища за газ (UGS) са запълнени
Коментари Харесай

Всички се страхуваха, че Европа ще замръзне без руски газ. Как се...

В момента европейските подземни складове за газ (UGS) са запълнени съвсем на 99% - и това е връх. Освен това оборудванията за ПГХ не престават да се пълнят, макар обстоятелството, че зимният газов сезон публично стартира (той продължава от 1 октомври до 31 март). Някои страни - като Дания, България и Латвия - последователно започнаха да изтеглят газ от хранилищата, само че релативно топлото време в цяла Европа разрешава нагнетяването да продължи към този момент.

 

Европа извърши първичната си цел от 90% потенциал за предпазване до 1 ноември, два месеца и половина преди графика. Два съществени фактора помогнаха за това:

Освен това през годината Европа усили потенциала си за приемане на полутечен природен газ ( LNG ) - нови терминали се появиха в Германия, Финландия, Холандия, Испания и Франция.

В безусловно изражение най-вече газ има в Германия и Италия (съответно 25,8 милиарда и 19,8 милиарда куб. м). Други три милиарда кубически метра, закупени от европейски търговци в навечерието на зимата, се съхраняват в подземни газови складове в Украйна.

Всичко това не подсигурява, че няма да има проблеми с газта през зимата. Има доста опасности – от студена зима до повишаване на цените и спиране на доставките заради войни.

Съоръженията за ПГХ нормално покриват единствено 25–30% от търсенето през зимата; останалата част от потреблението към момента се обезпечава от доставчиците на газ. Европа, с изключение на личното си произвеждане, има още пет източника на доставки - LNG и четири тръбопроводни вносители: Норвегия, Алжир, Русия и Азербайджан. Но с намаляването на каузи на съветския газ на европейския пазар изчезна и гъвкавостта, която европейците можеха да си разрешат при потреблението му.

Преди година Русия стартира бързо да отхвърля доставките на собствен газ за Европа. Кой в последна сметка пострада повече: Европейският съюз или Газпром? И по какъв начин по този начин износът през Украйна към момента не е пресечен?

„ Нека си представим, че преди можехте да отидете в супермаркет и да си купите каквото желаете когато и да е “, изяснява пред Meduza търговец в огромна западна компания за търговия с газ. И в този момент рафтовете са празни - това, несъмнено, не е никакъв недостиг и ще имате от какво да приготвите вечеря, само че изборът е лимитирани всевъзможни спирания на доставките или скок в търсенето могат да повлияят както на цената, по този начин и на способността ви да закупите продукта, от който се нуждаете.

Британската аналитична компания Timera Energy разпознава пет съществени риска за европейския газов пазар, които могат да се материализират тази зима:

 

- от страна на търсенето - студена зима или възобновяване на търсенето от европейската промишленост на фона на релативно ниските цени на газа това лято;

- от страна на предлагането - спиране на доставките на LNG, ориентиране на доставките на полутечен газ към Азия, в случай че цените там станат по-привлекателни от европейските, и прекъсване на доставките на останалия съветски газ;

 

Освен това специалистите означават геополитически опасности. Например вероятността от дълга, широкомащабна война в Близкия изток, която може да засегне маршрутите на танкерите за полутечен природен газ, както и заплахата от бойкот на инфраструктурата за превозване на газ.

Вероятността от дефицит на газ в Европа, макар изброените опасности, остава доста ниска. Например, асоциацията на европейските газотранспортни оператори ENTSOG счита, че дефицит може да възникне единствено в случай че съвпаднат два фактора: студена зима и прекъсване на съветския експорт - в този случай запасите могат да паднат до сериозните 9%. Но при естествени зимни температури до края на сезона в подземните газови складове може да останат до 56% от запасите и търсенето на газ може да бъде изцяло задоволено, даже в случай че Русия спре доставките.

„ Европейски Съюз е малко евентуално да се изправи пред сериозна рецесия с доставките тази зима, само че всички спирания при тях ще бъдат усетени от потребителите посредством повишение на цените “, предизвестяват специалисти от мозъчния концерн Bruegel. Според техните оценки при най-лошия сюжет Европа ще излезе от зимния сезон с оставащите 20% газ в подземните газови складове до 1 април 2024 година Ако търсенето на газ остане на равнището от зимата на 2022 година, равнището на запасите ще бъде над 40%, даже и да има спирания на доставките, чака Брьогел.

Британският проучвателен институт Oxford Institute for Energy Studies (OIES) предвижда, че до 1 април в европейските подземни газови складове ще останат към 60 милиарда кубически метра газ - към 60% от запасите. „ Докато търсенето в Европа остава ниско, даже и да има студена зима, хранилището няма да бъде изцяло изчерпано, само че ще бъде доста по-трудно да се запълни през лятото на 2024 година “, сподели старшият академик на OIES Джак Шарплес пред Meduza. „ Колкото повече би трябвало да се добавя, толкоз по-голямо е въздействието върху цените идващото лято “, сподели той.

Не всички европейски страни разполагат със уреди за предпазване на газ (например Гърция, Литва, Естония, Финландия и Ирландия нямат) и не всички имат достъп до морето и затова терминали за LNG. За някои страни рискът от прекъсване на преноса на газ от Русия през Украйна наподобява забележителен (например Австрия, Словакия, Словения и Унгария), само че за други няма да играе съвсем никаква роля (например Полша или Литва).

 

За да се изравни обстановката в Европейски Съюз като цяло, беше въведена специфична регулация. Така да вземем за пример Европейската комисия задължава страните без лични подземни складове да съхраняват газ в други европейски страни в размер на минимум 15% от годишното им ползване. В случай на изключителна обстановка, когато дадена страна не може да обезпечи газ за семействата или обществените услуги, е създадено „ предписание за взаимност “ Предполага се, че прилежаща страна, обвързвана с нея посредством газопроводи или разполагаща с LNG терминал, би трябвало да понижи доставките на газ за част от своите консуматори (например предприятия или индустрия) и да даде този газ на съседи, които се нуждаят повече от него.

За да управлява по-добре европейските газови ресурси, предходната година Европейската комисия вкара цели за салдото на газа в хранилището през цялата година, под които на страните не се предлага да падат. Целите са избрани за началото на февруари, май, юли, септември и ноември. Като цяло в целия Европейски съюз се възнамерява товадо 1 май, когато зимният сезон завърши, 33% от газа ще остане в хранилището - тази цифра може да се употребява, с цел да се разбере какъв брой сполучливо Европа е минала през зимата.

Експертите не изключват скокове на цените на газа, както през 2022 година Пазарът ще стане по-стабилен единствено след три години, когато бъдат приключени нови фабрики за LNG в Съединени американски щати и Катар

 

Цените на газа в Европа паднаха доста през последната година, от пика си през август 2022 година от 292 евро за мегаватчас до 29–32 евро през лятото на 2023 година С началото на зимния сезон цената на суровините още веднъж стартира да се повишава - до приблизително 46 евро през октомври. Цените ще продължат да се покачват, защото температурите се намаляват и търсенето нараства, само че е малко евентуално още веднъж да доближат върховете от 2022 година, споделя Джак Шарпълс от Оксфордския институт за енергийни проучвания:

Дори в случай че има студена зима в Северното полукълбо и доставките на полутечен природен газ отиват в Азия, принуждавайки Европа да разчита повече на черпене на газ от своите складове, това надали ще докара до оня скок на цените, който видяхме през 2022 година Но пазарните условия не престават да бъдат затегнати, неустойчивостта продължава и виждаме мощни реакции на цените, свързани с производството на LNG или европейската газова инфраструктура.

Анализът на анализаторите на Timera Energy демонстрира висок риск от асиметрично нарастване на цените както тази зима, по този начин и идващото лято. Това значи, че даже дребни промени на пазара могат да доведат до несъразмерен скок на цените. Тази обстановка ще продължи до стартирането на нови мощности на фабрики за LNG в Съединени американски щати и Катар през 2025-2026 година, предвиждат специалисти.

 

Meduza, превод ФрогНюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР