В момента движението в тунел Витиня се извършва двупосочно в

...
В момента движението в тунел Витиня се извършва двупосочно в
Коментари Харесай

Ремонтът на тунел "Витиня" ще приключи най-рано през лятото

В момента придвижването в тунел " Витиня " се прави в двете посоки в тръбата в посока Варна.

© Надежда Чипева Реконструкцията на тунел " Витиня " на автомагистрала " Хемус ", която от четири години блокира трафика за Северна България, ще продължи до втората половина на 2020г., оповестиха от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) преди дни. Но не е ясно дали придвижването в посока София ще бъде през есента или зимата. Състоянието на тунела обаче е рисково, твърди както от АПИ, по този начин и изпълнителят на ремонта - държавната " Автомагистрали ".

По неофициална информация следва АПИ да разпореди и ремонтите на тунелите " Топли дол ", " Правешки ханове " и " Траянови врата " на " Хемус ", като всеки коства към 45 млн. лева

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От 13 март пък стартират поправки на виадукти по автомагистрала " Тракия " за 25 млн. лева, като реализатор още веднъж е " Автомагистрали ". Участъкот 14 км ще бъде затворен в едната посока

Витиня: рискова приказка до безкрайност

Тунелът " Витиня " е в употреба от 1984г., а през 2017 година беше посочен като оборудване в " значителен риск " в отчет, направен по време на служебното държавно управление на Огнян Герджиков. Неговият ремонт обаче се проточи през последните години. Досега в реконструкцията на двете тръби са вложени 72 млн. лева, като формален реализатор е държавната компания " Автомагистрали ", която има контракт за поддържането на автомагистрала " Хемус ", строи и нови сектори от аутобана, а също така подписа контракт с АПИ за 570 млн. лева с Данък добавена стойност за подсилване на обекти в страната.

Тръбата в посока Варна се ремонтираше сред 27 юни 2016 година и 20 септември 2017 година - или 17 месеца, като цената беше над 22 млн. лева Ремонтът на тръбата в посока София стартира през юли 2018г. с фрезоване на асфалтовата настилка, ремонт на осветителните тела и съоръжения по всички елементи, разрушение на облицовката, както и проектантски действия. След това се планираше да се изготви план и да стартира ремонт на " градивната и пътна част ", като към юни 2019г. не беше ясно какъв брой ще коства това.

Миналата година обаче източник от строителния бранш изясни пред " Капитал ", че тръбата е рискова, има огромно напукване, и е належащо комплицирано преизчисляване, което до момента никой не съумява или не се наема да извърши, с цел да бъде укрепено оборудването по ефикасен метод. В последна сметка планът беше приключен и признат. " По-различното в този тунел е, че при подмяната на частичната хидроизолация, се натъкнахме на каверна (кухина). Наложи се да се направи георадарно проучване. Бяха установени огромни кухини по цялата дължина на тунела ", изясни инженерът.

Затова строителите инжектират спомагателен разтвор, който да запълни и отстрани кухините ", изясни пред bTV Евгени Генчев, шеф на " Техническа дирекция " в " Автомагистрали ". При сеизмични действия тръбата е рискова, призна той тогава.

Председателят на управителния съвет на АПИ също съобщи пред в. " Строител ", че " положението на оборудването е спешно и дейностите са рискови даже за работещите ", а източник на " Капитал " разяснява, че при проблем с лявата тръба, дясната, в която се движат коли, също би била наранена.

Виадуктите на " Тракия "

От 13 март (петък) стартира ремонт на пет виадукта по автомагистрала " Тракия " в платното за София, като общата стойност на работата е 25 млн. лева с Данък добавена стойност. Съоръженията се намират при 13-ти, 15-ти, 17-ти, 18-ти и 20-ти км на автомагистралата. Движението в тази 14-километрова права (между 9-ти и 23-ти км) ще се прави в двете посоки в платното за Бургас.

По проект " Автомагистрали " би трябвало да приключат ремонта до 1 юли тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР