В момента Домусчиев продава концесионера на бургаското пристанище. През 2019

...
В момента Домусчиев продава концесионера на бургаското пристанище. През 2019
Коментари Харесай

Христо Алексиев: Домусчиев е получил най-голямото пристанище на цената на два апартамента

В момента Домусчиев продава концесионера на бургаското пристанище. През 2019 година страната е удължила договорите и по този начин той е получил единствените две концесии с оптимален период 47 години. Има искане от концесионера на морските летища "Фрапорт " да се удължи срокът с пет години. Но е по-разумно от полученото за летище София. При удълбочаването на Варненското езеро страната е разрешила изхвърляне на масата на непосредствен остров, което икономисва доста разноски на изпълнителя. ВизиткаСегашният длъжностен транспортен министър Христо Алексиев заема този пост за повторно. Бил е на него и в служебното държавно управление на Огнян Герджиков. Между позициите, които е заемал през годините, са специалист към кабинета на министъра на превоза, стопански специалист и съветник по плана за създаване на Интермодален контейнерен терминал в Пловдив, член на съвета на шефовете на Зона за публичен достъп в " Пристанище Бургас ", ръководител на съвета на шефовете на " Пристанище Бургас " ЕАД и ръководител на управителния съвет и заместител общоприет шеф на Националната компания " Железопътна инфраструктура ". Той e магистър по стопанска система от УНСС и бакалавър по политология от Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ".
Да стартираме от настоящия въпрос. Къде намерихте Кирил Домусчиев в концесията на " Летище София "? Аз заявих, че имам няколко достоверни източника, от които съм получил такава информация. Г-н Домусчиев реагира необичайно, което ме кара да мисля, че може би не съм бил прав в цифрата от 20% - то може и да е повече. По тази тематика повече няма да разясня. Оттам нататък очевидци и доказателства би трябвало да бъдат показани в съда. Според вашата информация той към този момент има или в бъдеще ще има 20 или повече %? Вече има. Това е стратегически актив, обвързван с националната сигурност, и когато като министър имам някаква достоверна информация, мисля, че е обикновено да я споделя. Но тя беше казана в различен подтекст - не като обвиняване, и че някой я е приел по този метод, съм съществено изумен. Има ли заведено дело към този момент против вас? Все още няма. Чакам такова. Може би след този диалог ще има още добавки към това дело. Когато си направих разбор обратно във времето, има една друга договорка - за пристанище Бургас. Знаете, че терминали " Бургас-изток 2 " и " Бургас-запад " са отдадени на концесия. Съответно първото от 2011 година, а второто - 2013 година Компанията, която е спечелила тези концесии, е " БМФ - Порт Бургас ". Там, мисля, че нямаме спор чия благосъстоятелност е тази компания. На братя Домусчиеви.

Направих си труда да ревизира по концесията на пристанищен терминал " Бургас-изток 2 " какво е платено на страната за 8 години. Единствено в началото концесионно заплащане от 400 хиляди лева без Данък добавена стойност. Цената на един огромен апартамент в Бургас. Как е допустимо против цената на един апартамент в Бургас да вземеш на концесия едно голямо пристанище с 9 кейови места? Със стотици квадратни километри складова повърхност - актив, който сега е над 1 милиарда лева като стойност. Под предлог че там ще се изплаща японският заем, който беше тъкмо за построяването на този терминал и за неговото уголемение - " Бургас-изток 2 ", страната е споделила: ти няма да плащаш концесионно заплащане. Направих друга информация. Има ясна формула по какъв начин се пресмята концесионното заплащане от товарооборота или от чистите доходи, което страната би трябвало да получи всяка година. До момента той трябваше да е платил 52 млн. лева без Данък добавена стойност като концесионно заплащане за тези 8 години.

До момента, " Бургас-изток 2 " е платил 24 млн. лева по японския заем, а " Запад " - 2 млн. лева Същевременно обаче страната изплаща най-голямата част от японския заем, като през целия този интервал, през който той експлоатира този актив, страната заплаща заема. Тоест страната заплаща за актива, който концесионерът експлоатира. Към момента страната посредством Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " и " Пристанище Бургас " ЕАД е платила по заема 166 млн. лева по главници и лихви. В кое съглашение е написано? По японския заем имаше две съглашения. Първото е за оборудването (за кранове и всякакво друго оборудване) и за инфраструктурата. Второто е всички консултантски и планови разноски. И тук се получава нещо необичайно - концесионерът не внася концесионни хонорари, само че употребява актива, тъй като този актив се употребява единствено и само от него - и инфраструктурата, и оборудването.

За мен, в случай че " Бургас-изток 2 " е плащал концесионното заплащане, а не заема - страната е щяла да получи към 27 млн. лева повече. Тоест тук страната е ощетена с 27 млн. лева И някой различен е обогатен със същата сума. Но като цяло поради заема - с към 193 млн. лева с тази неизгодна договорка, даже откакто приспаднем и частични заплащания по заема от " Бургас-запад ". Докога страната има да заплаща заема? До 2028 година За мен това е недопустимо. Този заем би трябвало да бъде предоговорен, хеджиран и така нататък Не знам за какво това не е направено. За същия този интервал " Бургас-изток 2 " ще продължава да бъде освободен от концесионни заплащания по отношение на изискванията на съществуващия контракт. Дотук описвате, че отговорността за вредата е в страната. Домусчиев си е спазвал контракта, въпреки и в миропомазан режим... Държавата е обикновено да направи един разбор и този контракт да бъде предоговорен, както през 2019 година е бил предоговорен. Тогава концесиите и за " Бургас-изток 2 ", и за " Бургас-запад " от 35 години са удължени до оптималния интервал с 12 години и досега това са единствените две концесии с оптимален период от 47 години. С какви причини са удължени? Със следните безумни причини: тъй като той по-рано си бил извършил капиталовата стратегия. По принцип логиката е противоположната. Ако той по-рано си извърши капиталовата стратегия, той може по-бързо да се възползва от направените вложения от новоизградените активи. Обаче логиката на държавното управление 2019 година е тотално друга от хубавичко логичност. Странно за какво. Тоест тъй като си направил по-бързо вложенията, ще ти дадем по-дълъг период. Когато си си направиш по-бързо вложенията, значи, че по-рано ще имаш възвръщаемост. Дори от 35-годишния интервал. А вдигнал ли е общата сума на вложенията? Да. Казано е: ще увеличим общите вложения минимално. Инвестициите за 2020 година още не са приети. Чакаме приемливи доказателства за тяхното осъществяване. А грантовата скица за удълбочаване за 300 млн. лева би ли се брояла за инвестиция на Домусчиев? Проектът не е утвърден от Европейската комисия. Но другояче да, щеше да се признава за негова инвестиция. Тоест той ще дълбае за лична сметка? Ще забележим дали ще дълбае за лична сметка. Според мен не. При " Бургас-запад " има ли някакво ощетяване на страната? Там има една променлива, която е % от чистите доходи. В първия контракт е 4%, във втория контракт е понижена на 2%. Искам да напомня, че и в двете концесионни процедури има единствено един участник - сдружението на братя Домусчиеви. Защо се е стигнало до такава степен и какви са били изискванията? Според мен са били извънредно неразумни и ограничаващи.

За " Бургас-запад " първичното концесионно заплащане е 400 хиляди лева без Данък добавена стойност. Общата стойност на концесията към 2019 година е изчислена на близо 490 млн. лева Къде е равнището на пропорция и тук? Мисля, че хората, вместо да теглят заеми да си купят апартамент, могат да теглят заеми да си купят и те пристанище. И тука става въпрос за най-големите терминали в страната. Колко заплаща като концесионно заплащане през тези години? Сумата е доста дребна. До момента са платени към 12 млн. лева за тези 8 години. Обяснението на отдел " Концесии " в министерството на превоза какво е? Те са същите хора, които преди време са сключили тези контракти. За мен няма разумно пояснение. Аз получих доста пояснения и нито едно от тях не е състоятелно. Как си обяснявате, че е било допустимо в мощната 2019 година удължаването да се случи тъкмо за този обект? Не мога да си го обясня. Това са за мен скандални дейности и решения. Какво можете да извършите оттук нататък? Той има постоянен контракт, предоговорен... Историята не завършва. Може би отново ще бъда застрашен със съд, само че отново от достоверни източници имам информация, че концесионерът сега преговоря с разнообразни вложители, в това число и с Meridiam (фондът - концесионер на летище София - бел. авт.) да продаде сдружението, което държи двете концесии. Но в последна сметка дано дам късмет на Кирил и Георги Домусчиеви да кажат истината. И по тази причина ще им задам няколко въпроса:

В момента водят ли диалози за продажба на дялове от сдружението, което държи двете концесии, с разнообразни вложители, в това число и с Meridiam? Дали считат, че е обикновено, отчитайки, че това е стратегически обект, обвързван с националната сигурност, да се разпореждат зад тила на страната с този неин актив по този метод? Натъкнах се и на един различен факт. За " Бургас-изток 2 " няма защитна уговорка срещу преобразуването на юридическото лице, т.е. някой може да продаде сдружението даже на контрабандист и страната нищо да не знае. Затова третият ми въпрос е: Ако аз им предложа прибавянето на такава защитна уговорка, те ще я подпишат ли? За да има гаранции страната, че концесията няма да бъде трансферирана на различен - неразбираемо на кой.

И откакто те са ощетили страната, както са толкоз великодушни и оферират, в случай че бъдат хванати в някаква такава скица, ще дарят ли средствата на страната? За летището, в случай че се смени собствеността, отново ли би трябвало да питат страната, или може и да не я питат? Там договорът е изработен по различен метод. Направен е малко по-разумно, въпреки че след всички промени, които направи предходното държавно управление, ползата на страната още веднъж не е предпазен. Как бихте ги оценили? При летище София смяната включва две съществени неща: първо, освобождение от заплащане на концесионното заплащане за 10 години, само че и понижение на плануваните вложения в първичния интервал, и то много фрапантно. Вие знаете по кое време беше подписан договорът - 22 юли 2020 година Съответно преди този момент Световната здравна организация на 12 март 2020 година разгласи пандемията. Тоест договорът е бил подписан, когато към този момент пандемията е била факт и чак след това е била употребена клаузата форсмажор. Форсмажор е събитие, което поражда по време на контракта и не е планувано. Тогава въпросът е както се реферира уговорка по контракт, който е подписан след така наречен непредвидено събитие. Тези 78 млн. евро за първите 10 години, които ще се отсрочат за по-нататък, в какво е трябвало да се вложат? Първоначално първите 5 години са били планувани 68.61 млн. евро, все още са понижени на 43 млн. евро. За интервала от шестата до 10-ата година са били планувани 232.58 млн. евро, понижени на 183 млн. евро. В последна сметка цялата стойност на вложенията от 608 млн. евро по оферта е увеличена на 624 млн. евро. Не е регистрирано, че като се измества напред, тази инвестиция би трябвало да бъде или увеличена, или дисконтирана. Да не приказваме, че сме отсрочили 10 години концесионните заплащания, само че без да желаяме лихви. Същите тези отсрочени заплащания ще стартираме да получаваме след 26 години. Друг е въпросът за какво 10 години, тъй като и към оня миг се е знаело, че пазарът ще се възвърне по-рано. Каква е прогнозата ви за възобновяване? Данните на интернационалните организации демонстрират, че 2024 година ще се възвърне трафикът все още, към който са подавали офертата. Има ли уговорка страната да изиска предоговаряне? Към момента тъкмо това вършим. Ще желаеме предоговаряне на тази концесия, тъй като все още нейният стопански баланс за мен е нарушен, и то не в интерес на страната. Ние сме почнали такива диалози. Ако концесионерът откаже и вие заведете иск, кой съд би решавал разногласието? Нашият съд за бургаското пристанище. За летище София има очакван арбитраж. Открихте ли представителите на летище Мюнхен на какви позиции са? Персоналът на " СОФ кънект " не дава отговор на в началото оповестените критерии. Там има условие за личен състав. Към момента този личен състав не дава отговор на критериите и съм им изпратил писмо да приведат това според контракта. Казват, че влагат последователно... Към началото на ноември направените вложения са към 300 хиляди евро без Данък добавена стойност, като към 60 хиляди евро от тях са консултантски контракт. Те тази година би трябвало да създадат 4 млн. евро, което е 0.6% от цялата капиталова стратегия. Но този диалог страната ще го води в средата на идната година, когато се регистрира първият доклад на вложенията... Казвам го някой да не го не помни идващия път. Няма ли закъснение по причина, че министерството не утвърждава техния проект за вложения? Има общоприет проект за развиване на летището, който не е утвърден, а им е върнат със забележки. Инвестиционната стратегия я имат по контракт и е ясно каква е цената й. Покрай пандемията всеки, който изиска да предоговори концесията си при последното държавно управление на ГЕРБ, получи облекчения. Да, и сега има искане от концесионера на морските летища " Фрапорт ", само че то е структурирано по различен метод. Те желаят да им се удължи срокът с пет години. Те си заплащат концесионните хонорари и поради спадналия трафик от туристи във Варна и Бургас поради коронавирус имат искане за удължение, с цел да се възвърне икономическият баланс на концесията. Дотук те нищо не са получили.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Неща 2 Климат 3 Банки и финанси 1 Политика 2 Седмицата 3 Неща 1 Неща 2 Строителство и парцели 3 Политика
Анализът на данните им демонстрира, че настояването е рационално. Но нали виждате, че методът на страната е друг. Едните не ги освобождаваме от концесионно заплащане за нападателен интервал, а другите ги освобождаваме Но да вземем за пример при концесията на летище Горна Оряховица няма директен коронавирус резултат... Там нямам толкоз подробен разбор, само че сега го вършим. В доста други предоговаряния виждам промени, които са тотално отвън логиката. Как оценявате към този момент направените доста промени по контракти? Като доста ощетяващи страната. И облагодетелстваща доста мощно избрани хора и ползи. Всички тези промени по закон са минали през Министерския съвет и по този начин отговорността не се носи от министъра, а от групов орган. Има групова безнаказаност, само че и групова отговорност. Такава би трябвало да бъде търсена. А вие ще подадете ли сигнал към някой орган? Със сигурност. За кои случаи? За пристанище Бургас. Но ще има и други, просто времето ми като министър е малко. Идвате от системата на железницата. Защо ТСВ бе определена за пощенска кутия за плана във? В НКЖИ няма инхаус процедура за капиталови планове. Инхаус би трябвало да се употребява при незабавни, належащи случаи. НКЖИ употребиха подобен, когато стана сериозен случай по линията Варна - Русе и трябваше незабавно да се възстановят 2 км стоманен път. Но не считам, че е вярно да се употребява инхаус по огромни капиталови обекти, при които няма открити процедури. Откъде е пристигнала концепцията за ТСВ? Не знам, вижда се, че се е случила при предходното държавно управление. Но не я одобрявам. Вярно ли е, че ТСВ се употребява като подизпълнител от спечелилите огромни поръчки на НКЖИ, като тя прави на ниска цена задачата, а облагата остава във взелия публичната поръчка? Докато ТСВ акумулира облага, значи, че работи добре. Ако натрупа загуби, значи нещо не е наред. (за последните шест години в три ТСВ е на загуба - бел. авт.). Докъде е процесът за удълбочаването на Варненското пристанище, сякаш предоставено на ТСВ? Като цяло това е значим план за района. Въпросът е на какви цени е юридически. В момента тече одит на контракта от АДФИ и там ще се види има ли нарушавания, в това число от ТСВ.

Има различен сериозен проблем с екологичен аспект. По първичен контракт имаш две варианти - или драгираната маса се изхвърля оттатък 12-милната зона, или в случай че осигуриш хранилище, я изхвърляш там. В последна сметка е избран доста по-близкият остров Налбанка като хранилище и това е утвърдено от Басейнова дирекция. Това икономисва доста разноски на изпълнителя. Колко е спестеното и не може ли да си го приспаднете от заплащанията към ТСВ? Плащанията по контракт са на драгажна маса и реализирани дълбочини. Те очевидно авансово са знаели, че няма да изхвърлят в далечна зона. Дотук какъв брой пари са стигнали до частния подизпълнител? И каква част от задачата е свършена? 339 млн. лева, а регистрираният по документи прогрес е 80% от работата. Разпоредил съм там да се създадат промери - да се ревизира дали дълбочините са реализирани според плана. До момента тези промери ги е правил самият реализатор. Аз в този момент разпоредих на Директива за птиците " Пристанищна инфраструктура ", които имат техника, да създадат те замервания. По този контракт изплува ли познато българско лице? Горе-долу същото, за което към този момент говорихме. Но не желая да разясня повече, че доста ще ми станат делата. Да кажем, че (стари връзки с компания на Домусчиев - бел. авт.) за връзка са верни. А виждате ли в плана цялостна полза за един почетен ръководител на партия? Проектът ще служи на всички. Там има доста други пристанища, не е единствено на Топлоелектрическа централа " Варна ". И по тази причина е и безразсъдно този контракт да се приключва. Защото на ТЕЦ-а към този момент е удълбочено. На другите не е. И в случай че в този момент го спрем, ще ги сложим в още по-неконкурентна позиция. Колко километра от жп линията София - Бургас, която към този момент 10 години се ремонтира, са подготвени? Около 350 - 360 км. Кога ще бъде подготвена? За Пловдив - Бургас до края на тази оперативна стратегия, т.е. 2024 година А от София до Септември, тъй като Септември - Пловдив е подготвена, би трябвало да завърши 2026-2027 година Там по всички лотове ли се работи? Да. И по огромния тунел има прогрес 700 - 800 метра. Ако се върнем на София - Бургас, през 2027 година за какъв брой време ще пътувам, с каква скорост и след каква вложена сума? Със 160 км/ч. Срещу към 2.5 милиарда лева Ако би трябвало да построим аналогична линия София - Варна? Линия София - Варна има и там с държавен бюджет се работи, с цел да се реализиран плановите параметри - 130 км/ч. В новата оперативна стратегия е заложено по трасето да се изградят съвременни системи за сигнализация и връзка. Какво ще се строи по новата европрограма " Транспорт "? Програмата би трябвало да бъде пратена за обзор. Заложили сме в пътния бранш завършването на " Струма " през Кресна... По разновидността в едната посока - висока автомагистрала, в другата - остарялото трасе ли? Без да давам отговор за пътища, за мен това решение е неуместно. Защото автомагистралата се качва на някакво плато 400 - 500 метра, след това отново слизаш от него. Има доста уреди - виадукти и тунели. Да не приказваме, че става рисково, тъй като зимата това са големи наклони. А от гледна точна на поддръжка по отношение на тунел не мисля, че разноските ще са по-малко.

Забавянето на решението за Кресна се дължи на доста съществени лобистки ползи. Българските компании натискаха да няма огромен тунел, с цел да може те да строят трасето. А естествените компании и проектанти споделяха: тук единственото решение е огромен тунел. Заради разнообразни лобита към момента нямаме нищо. Кои ще са другите планове с еврофинансиране? Пътят Русе - Велико Търново и тунелът под Шипка с обхода на Габрово. А в жп: Волуяк - Драгоман, привършване на връзката към Македония, Карнобат - Синдел и сигнализация и телекомуникация на София - Варна. Каква е вашата мотивация, с цел да извършите тези разкрития? За мен като човек е значимо всички ние да живеем в естествена страна, която пази своите ползи и тези на жителите си. Мой дълг като министър е, когато видя, че страната е ощетена и някой е непозволено обогатен от това, да го оповестя и да потърся отговорност за случилото се, както и да задам верен модел за развиване в бранша, който ръководя. Имам експертизата, мотивацията, опита и упоритостта да работя по този метод.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР