В момента държавата сменя стари с нови оригарси. Премиерът Бойко

...
В момента държавата сменя стари с нови оригарси. Премиерът Бойко
Коментари Харесай

Симеон Иванов пред Фрог: Държавата подменя старите с нови олигарси. Борисов ще пострада тежко от битката с Божков

В момента страната сменя остарели с нови оригарси. Премиерът Бойко Борисов имиджово ще пострада доста тежко от борбата с хазартния необут Васил Божков. От лакомия политиците ще ни доведат до нова тежка национална злополука. Нищо чудно Бъгария да бъде разпарчетосана.
Това сподели пред Фрог нюз някогашният чиновник на НСБОП и правист Симеон Иванов. Ето какво добави той за абсурда с Божков:

- Г-н Иванов, за какво тъкмо хазартният бизнес се оказа в центъра на днешните кавги?

- Хазартът, както знаете, беше постоянно е бил ненарушим. Бих споделил свещената крава на всяка политическа клика. Не на вятъра всяка от партиите на прехода та чак до момента си е заплювала по един-двама хазартни боса и си ги е закриляла. Хазартът доста бързо генерира пари и надлежно запас за партиите. През 1997- 1998 година даже отец Големенов бе в управителния съвет на една по този начин партия, която си въртеше лична лотария. Зад нея пък стоеше ВИС 2.

- Имаха ли служите независимост да работят против
хазартни босове?

- Ако работиш по
хазартни босове и нямаш политическата поддръжка за това от най-високо равнище, просто си жертван да се блъснеш в стената и да приключиш. Нещо сходно при мен се случи със брачна половинка на Весела Лечева-Манол Велев. Проведохме една сериозна акия по изземване на игралните му автомати от две зали. Едната беше до киното на Централна гара. От 50 игрални автомата и 50 –те бяха манипулирани. Тогава Манол Велев генерираше огромни облаги. И когато конфискувахме игралните автомати и ги закарахме в Негован в хранилището на Държавния запас, един от районните прокурори подреди да му ги върнем. Ние ги върнахме и след това отново го хванахме. Ей по този начин беше, играхме си на котка и мишка. Вярно е,че с дейностите си ненапълно притиснахме Манол Велев, само че това ни костваше доста. И Велев още не беше това, което по това време към този момент беше Васил Божков. Той беше необут на босовете.

- От ГЕРБ настояват, че чак в този момент са разбрали кой е Божков и какво е правил.

- На тези приказки може единствено вманиачен да се върже. 700 милиона, за които се твърди, че има да дава Божков на страната, не са лев-два. Ако не си платиш налозите и ДДС-то в границите на 20 000 лева, да речем, данъчните по този начин ще те приклещят, че ти е бедна фантазията. Всичко се е е знаело, само че всички да си мълчали. Въпросът тук опира до друго - по кое време и за какво Божков стана неуместен?

- Сигурно имате отговор?

- Истината е, че Божков капитализира големи облаги, които в един ярък ден някой изиска да прибере за себе си. Как става това? Ами доста просто - първо бизнесът се национализира. А след това ще се разпредели още веднъж. Хазартът няколко пъти минава през този сюжет на преразпределение. Има хора, които са решили, че им би трябвало неговия бизнес поради парите му.

- Кой може да са тези хора?

- Дали през днешния ден ще се споделя Иван, а на следващия ден Стоян, това няма значение. Въпросът е, че сега се прави един развой на подмяна на едни олигарси с други. Заменят се старите с нови. Не е загадка, че множеството от олигарсите си имат парламентарни структури. Божков да вземем за пример имаше хора от Движение за права и свободи, от „ Атака “, от сегашните ръководещи също. Той ги изхранваше, направи ги хора, пускаше ги и ги вадеше от оборот, когато и както си пожелае. И освен той. Маджо също беше по този начин. Парламентарните групи у нас са благосъстоятелност на олигарсите. Когато, обаче някой от тях е хванал цялата страна, той може да се разправя с всеки различен олигарх по настрана. Сега страната просто е решила да си сътвори нови олигарси. Със промяната на старите управлаващите ще отчетат пред света, че са преборили мафията. Божков нито е честен, нито е честен, нито е човек, на който трява да се подражава. Но има едно качество, което би трябвало да му се признае. Той е интелигентен човек. При него имаше доста хора от службите, които му даваха препоръки по какъв начин да оцелее. Помните, че доста от босовете бяха убити, а той оцеля.

- На какво се дължи това, че той съумя да резервира живота си толкоз години?

- На това, че постоянно добре се е разбирал с всяка власт.

- Как смятате, че ще завърши войната сред него и ръководещите?

- Борисов ще е „ победител “ в тази война, тъй като държи цялата власт. Но този конфликт ще е „ кървясъл “ и за него. Не инцидентно споделям победител в кавички, тъй като от тази борба Борисов няма по какъв начин да излезе чист. Сигурно ще узнаем доста нелицеприятни неща за него. Уверен съм, че имиджово Борисов ще пострада извънредно тежко. Каквото и да направи към този момент, доверието към него, въпреки и малко, ще се срине. От такава борба се излиза чист единствено, в случай че си бил морално резистентен и почтен. А ми кажете за кой български политик можем да кажем, че е бил почтен? За мен няма подобен. Всеки се е забъркал в всякакви сделки. Всеки някой някого е измамили и окрал. Ето го и резултата. Историята с Божков няма да се завърши единствено с замяна на реплики сред двамата. Да допуснем, че Борисов желае да стане нов човек. Да, но няма по какъв начин, тъй като каквото и да направи, постоянно ще се блъска във Владислав Горанов. А той, както знаем, е човек на Движение за права и свободи и Пеевски. Защо мислите беше този стопански поклон към туризма?

- Казаха, с цел да го съживят след Ковид-19.

- Нищо сходно. Защото Движение за права и свободи мощно е навлязло в този отрасъл посредством разнообразни групировки. Раздадени са порциите в бранша, а зад тях стои Движение за права и свободи. А тези от туристическия отрасъл си заплащат на Движение за права и свободи. Стигнали сме до там, че както сподели Карадайъ преди време, към този момент всички сме Движение за права и свободи. Каквото и да приказва Борисов, той не може да съществува без поддръжката на Движение за права и свободи. Дори и да излязат патриотите от ръководството, както се заканиха, Движение за права и свободи няма да допусне държавното управление да падне. Зад това съглашателство в действителност стоят единствено стопански ползи.

- Но икономическият и финансов запас на страната не е безконечен, нали?

- Изобщо не е правилно, че у нас няма пари. Само от
хазарт се акумулират цели стаи с пари. Хазартният необут Суди Озкан има няколко казина в България. Че по какъв начин става това без Движение за права и свободи? Вижте какво се случва в Свиленград. Преди година там преброих 21 казина. То в града няма толкоз паралелки. А противозаконния хазарт да го сметнем ли? Нали не си мислите, че той е западнал. От лакомия политиците ще ни доведат до нова тежка национална злополука. Нищо чудно България да бъде разпарчетосана. От лакомия нашите политици постоянно позволяват това, историята ни го потвърждава. И ние ще си имаме Косово. Какво толкоз! Даже не можем да го спрем. Някак с какво!

Интервю на Катя Илиева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР