В момента американският втечнен газ е с 30% по-евтин от

...
В момента американският втечнен газ е с 30% по-евтин от
Коментари Харесай

Експерт: Американският втечнен газ е с 30% по-евтин от руския

В момента американският полутечен газ е с 30% по-евтин от съветския. Тенденциите са още повече да поевтинява. Това сподели в предаването "Лице в лице " по БТВ ръководителят на Центъра за балкански и черноморски проучвания Алекс Алексиев във връзка опциите пазарът ни да се отвори за втечнения газ.

Втечненият газ се продава най-много на спотови цени, когато има пазар, товарят се кораби, когато може да се продаде на облага. Това го прави доста по-гъвкав в сравнение с природния газ, който върви по тръби, съобщи Алексиев.

В момента Турция направи нещо доста по-умно – стартира да се преориентира от съветски газ към полутечен газ. Турците сега строят шест плаващи терминала, те знаят накъде вървят нещата, само че ние, за жалост, сякаш не го разбираме, разяснява специалистът.

Когато имаш един снабдител, ти си подвластен. Ние сме подвластни от Русия. За нас е изключително значимо да имаме повече от един снабдител – тогава ще има конкуренция и руснаците ще си смъкват цената, акцентира Алекс Алексиев.

По думите му на пазара на полутечен газ не трябва да има държавни субсидии, защото това би изкривило конкуренцията.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР