В момента АМ “Хемус не се строи, защото никой министър

...
В момента АМ “Хемус не се строи, защото никой министър
Коментари Харесай

Министър Цеков: До три години може да има още 80 км от АМ Хемус

В момента Автомагистрала “Хемус ” не се строи, тъй като никой министър не е желал да поеме рисковете, които следват от продължаването на строителството. Това сподели по Нова телевизия министърът на районното развиване Андрей Цеков.
Той изясни, че рискът е страната да изгуби раздадените авански на компаниите, които са към 1 милиарда лв., както и да загуби каузи, които ще се проточат 2-3 години.
Цеков сподели също, че строителството на Автомагистрала “Хемус ” може да продължи по-късно тази есен, като проблемите ще се решат с декрет на Министерски съвет. Министърът заключи, че първият сектор на автомагистралата е подготвен на 76%, а втори и трети - на 40%. Според него, в случай че се решат проблемите с компаниите реализатори, до три години може да са подготвени още 80 км.
“Отдавна можехме да имаме Автомагистрала “Хемус ”, в случай че беше спазван закона и следван публичния интерес ”, сподели министър Цеков.
Той съобщи също, че за зимното разчистване и поддържането на пътната мрежа за пръв път държавното управление слага като аршин за продобиване на поръчките най-ниската цена. Цеков разяснява, че това не стопира дребните компании да завоюват състезанието. Ако те се съберат в консорциум, шансът им е доста огромен, сподели министърът. Той посочи, че в една област има към 800 км пътища, страната е сложила изискване компанията, която ще ги поддържа, да има опит най-малко в обслужването на 400 км. Цеков акцентира също, че като се подписа договорът за зимно разчистване и поддръжка, компаниите няма да могат да желаят още пари в следствие, тъй като с контракта се одобряват единични цени на дейностите и няма да имат съображение за искания.
Магистралите на страната ни наподобява на натрошен пъзел. По тази причина не можем да желаеме по-високи тол такси, сподели още министърът на районното развиването.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР