В момент на европейска енергийна трансформация за по-чиста и климатично

...
В момент на европейска енергийна трансформация за по-чиста и климатично
Коментари Харесай

Газови или водородни централи – колко струват и възможни ли са у нас

В миг на европейска енергийна промяна за по-чиста и климатично неутрална стопанска система, България следва да предприеме съответни ограничения за затваряне на въглищните електроцентрали и да приготви планове за реализиране на прехода, които да предложи за финансиране от Европейски Съюз. Все по-често се разисква газифицирането на въглищните централи с алтернатива да употребяват вбъдеще и водород за произвеждане на ток.

В българския проект за възобновяване и резистентност, по който страната ни чака безплатни 12 милиарда лева от европейския бюджет, се залага съществено на природния газ като преходно гориво, за което въпреки всичко Европейска комисия ще отпуска пари. Дори има за създаване на 175 км водопровод за транспорт на газ, биогаз и водород до сегашните въглищни централи в комплекса " Марица Изток ".

Преди дни и Топлоелектрическа централа " Варна " на почетния водач на Движение за права и свободи излезе с за газификация и прилагане на водород.

Кабинетът " Борисов 3 " заложи и бъдещи конфигурирани мощности за произвеждане на водород от възобновими енергийни източници. В същото време в европейския зелен пакт не влиза нуклеарната енергетика, която все още обезпечава най-евтиния ток у нас. Спорният план АЕЦ " Белене " е все по този начин замразен, до момента в който се разисква дали нова нуклеарна мощ да бъде построена в Белене, в АЕЦ " Козлодуй " и дали да не се конфигурират американски дребни модулни реактори.

Изобщо, България е пред решения, които ще имат отражение освен върху околната среда, само че и върху бизнеса и битовите консуматори за дълъг интервал напред. Конкретни калкулации за цената на този преход – освен като нужни вложения, само че и като стойност на електрическата енергия след трансформацията, до момента не са обявявани.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР