В Молдова - зимата също се очертава дълга, студена и

...
В Молдова - зимата също се очертава дълга, студена и
Коментари Харесай

Тежка зима се очертава в Молдова - без ток и газ

В Молдова - зимата също се обрисува дълга, студена и тъмна. Енергийната система на страната е обвързвана с тази на прилежаща Украйна, където бушува война, доставките на газ от Русия са на половина по-малко, Кишинев може да купува синьо гориво и ток от другия си комшия - Румъния, само че по европейски цени.

За жителите на Молдова да живеят без ток към този момент е всекидневие. Спирането на електричеството се постанова постоянно поради съветските офанзиви по украинската енергийна система.

- " Телефонът ми не работи, няма ток. Вали и е студено. Измръзнахме! "

- " Много е мъчно. Отивам да прибера децата си - чакат ме на спирката. Дано тролеите проработят скоро. "



Как Молдова се оказа пострадала от войната?

Идването на власт на проевропейската Партията на действието и солидарността на президента Майя Санду разгневи Москва. " Газпром " разгласи, че понижава на половина доставките на газ поради просрочени финансови неуредици. От есента избухнаха огромни антиправителствени митинги - най-много поради високите цени.

Спирането на съветския газ към Молдова, докара до прекъсването на работата на енергийната централа в Приднестровието - самопровъзгласила се през 1990 година република, непризната от интернационалната общественост. Съоръжението работеше с съветско синьо гориво и захранваше огромна част от Молдова. Наложи се Кишинев да се пробва да купува ток и газ от Румъния, което обаче се оказа мъчно, поради европейските цени, на които Букурещ продава.



фотоси: БГНЕС

В главен снабдител се трансформира Украйна, чиято енергийна инфраструктура - изключително през последните седмици, е обект на съвсем непрекъснати съветски офанзиви. Повечето високоволтовите линии, които Кишинев употребява, минават през украинска територия. Ако електрическата мрежа в югозападна Украйна бъде атакувана, токът автоматизирано прекъсва от съображения за сигурност. Така Молдова остава на мрачно.

Европейски Съюз към този момент отпусна милиони на Кишинев, с цел да се оправи с бежанския напор и енергийната рецесия.

" Отпуснатите 200 милиона евро ще допринесат доста за понижаване на финансовата тежест върху потребителите. НО имаме потребност от повече поддръжка. Става дума за милиард и 100 милиона евро за пет месеца - от ноември до март ", съобщи Константин Боросан, основен секретар към Министерството на енергетиката.

Въпреки комплицираната обстановка, молдовците се надяват Русия да не спре изцяло газа за страната, което би имало непредвидими последици, и колкото се може по-бързо да бъде комплициран завършек на войната в Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР