В многовековната история на България има много примери за духовно

...
В многовековната история на България има много примери за духовно
Коментари Харесай

Кирил Петков: Свободата не идва даром. Тя идва със саможертвата на хиляди загинали воини |

В многовековната история на България има доста образци за духовно великолепие, подвиг, които ни изпълват с горделивост. Има обаче една дата, която за нас българите е синоним на думата независимост. Това е 3 март 1878 година, декларира министър председателят Кирил Петков във връзка националния празник на България.

Той показва, че преди 144 година българският народ прави решителна крачка към свободата, към възобновяване на държавността, одобряване на България като суверенна страна.

" Свободата не се добива с еднократен акт. Тя идва дълго мечтана и изстрадана. Тя е резултатът от нескончаем и сложен развой, който стартира с духовното възобновление и битката за църковна самостоятелност. Минава през хайдушките пътеки и незаконните комитети на Левски. Възкръсва от пепелищата на Априлското въстание ", декларира министър председателят.

И припомня думите на Христо Ботев, че " няма власт над оная глава, която е подготвена да се отдели от плещите си в името на свободата и за богатството на цялото човечество ".

" Свободата е най-ценното право на индивида. Свикнали сме да я одобряваме за даденост, само че в дни като днешния е редно да си дадем сметка, че без нея нищо друго няма стойност. Наша отговорност е да я пазим и отстояваме всеки ден.

Свободата не идва безплатно. Тя идва с кръвта на априлци, с безстрашието на опълченци, с вярата на батачани, със саможертвата на хилядите починали воини - руснаци, украинци, литовци, белоруси, финландци, поляци, румънци. На този ден можем единствено да кажем: Благодарим ", декларира още Кирил Петков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР