В много психиатрични болници, не само в тази в Кърджали,

...
В много психиатрични болници, не само в тази в Кърджали,
Коментари Харесай

Д-р Цветеслава Гълъбова: Огромният проблем в психодиспансерите е липсата на мотивиран персонал

В доста психиатрични лечебни заведения, освен в тази в Кърджали, няма дежурен доктор 24 часа. Това е голям проблем на системата и за мен персонално той е по-голям от битовите условия. Това сподели доктор Цветеслава Гълъбова, шеф на Психиатрична болница "Св. Иван Рилски " в Нови Искър в ефира на БТВ.

Тя разяснява заключенията, направени от омбудсмана Диана Ковачева след инспекция в домове за умствена назадничавост и деменция, както и в психиатрични клиники.

"Установени са извънредно неприятни битови условия, които основават заплаха за живота и здравето на хората и личния състав им. Липсва схващане, че болната душа се гледа от хора. Ние нямаме потребността от скъпа инсталация, а от голям личен състав, който да е добре стимулиран “, сподели Гълъбова.

Омбудсманът предлага да има етапна епикриза на нуждаещия се от обществена услуга

Тя изясни, че хората, които работят сега в психиатричните клиники, са на междинна възраст над 50 година Това значи, че в идващите години те ще се пенсионират. Нови обаче няма. „ Това е голям проблем. Персоналът би трябвало да е добре стимулиран и с съответно възнаграждение “, безапелационна бе Цветеслава Гълъбова.

Омбудсманът установи и, че има сериозен проблем по отношение на изхранването на хората. Сумата за един храноден е 1,92 лева „ В нашата болница един храноден е към 3,50 лева, само че и тази сума е извънредно незадоволителна. Храненето би трябвало да е уравновесено и пълноценно. Освен това медикаментите, с които се лекуват тежките психологични заболявания, покачват апетита. Болните не са удовлетворени от храната, малко им е, само че това са опциите “, изясни шеф на Психиатрична болница "Св. Иван Рилски ".

„ Разчитам Националната тактика за психологично здраве да бъде призната. Тя е на финалната права. Всичко, което се искаше от нас, е направено. Стратегията планува да се разкриват нови заведения. Тези, които се намират на неуместно място или имат неприятни битови условия, ще бъдат релокирани. Предвиждаме и откриване на нови заведения “, разясни Цветеслава Гълъбова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР