В много части на страната хора са получили съобщения, предупреждаващи

...
В много части на страната хора са получили съобщения, предупреждаващи
Коментари Харесай

След земетресението в Пловдив разясниха как работят известията и има ли смисъл от тях

В доста елементи на страната хора са получили известия, предупреждаващи за вчерашното земетресение в Пловдив, секунди преди да го усетят. Трусът с магнитуд 4.7 по скалата на Рихтер разклати региона на Пловдив преди 15:30 часа през вчерашния ден. Тъй като учените не могат да плануват сходни стихии, известията се изпращат сега на труса.

Красимира Благоева получава известието за това, че има земетресение, на път за садовското село Караджово. Тя е шеф на локалното главно учебно заведение.

" Земетресението ме завари в кола, само че бях до село Катуница, малко по-далеч от главния епицентър. Тези, които са били тук в Караджово, са получили уведомление на телефоните си, аз също получих уведомление с червен екран и тревога, с която предизвестяват за земетресението и дават инструкции за последващи стъпки ", съобщи пред Българска национална телевизия Красимира Благоева, шеф на ОУ " Васил Левски ", с. Караджово.

Красимира се е намирала на 6 километра от епицентъра и по тази причина е получила известие секунди преди да усети труса. То се праща не от мобилните оператори, а от операционната система за смарт телефони Андроид, и работи на следния принцип: сеизмичните датчици засичат земетресението и съгласно местоположението на телефона, пресмятат след какъв брой време притежателят на мобилното устройство ще усети труса. Сеизмичната вълна се движи със скорост сред 6 и 8 километра в секунда. И в случай че по права линия Пловдив е на 100 км от София, това на процедура значи:

" Ние имаме примерно 18 секунди време сред случаването на земетресението и идването на сеизмичната вълна в София. Съответно на по-близко разстояние до Пловдив това време се понижава ", съобщи доцент доктор Петя Трифонова, заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките.

Тази система предупредителна би била ефикасна единствено за хора, които са на доста разстояние от епицентъра. Не може човек да се намира в епицентъра и да получи информация авансово.

Доц. Трифонова взема решение да ревизира по какъв начин работи тази система, която съгласно нея е безсмислена.

" Хората са доста податливи на суматоха и е доста огромен шансът те да се изплашат, без да има потребност да се плашат ", сподели тя. Директорът на института по геофизика проф. Николай Милошев е уверен, че за дребна страна като България тази система няма да помогне.

" Не знам вие давали ли сте си сметка какъв брой секунди ви лишава, с цел да си отворите джиесема. Няколко във всички случаи. Това ни дава някаква информация, само че мъчно ще ни избави ", съобщи проф. Николай Милошев, шеф на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките.

Даниела Добрева е измежду многото пловдивчани, получили известието. Повече я е тормозило не известието, а земетресението.

" За мен това известие пристигна много по-късно и на процедура нямаше по какъв начин да се притесня ", сподели Даниела Добрева, гражданин на Пловдив.

Голяма част от последващите земетресения през вчерашния ден не са усетени от хората.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР