В министерството на земеделието са били обсъдени проблемите, свързани с

...
В министерството на земеделието са били обсъдени проблемите, свързани с
Коментари Харесай

Малко са фирмите с лиценз за добив на дървесина

В министерството на земеделието са били разисквани проблемите, свързани с обезпечаване на нужните количества дървесина за дървопреработвателната и мебелната индустрия в страната. Министър Иван Иванов и заместник-министър Атанас Добрев са се срещнали с представители на браншовите организации в двата бранша по тяхно искане. В срещата са взели участие и шефовете на шестте Държавни горски предприятия, изпълнителния шеф на Изпълнителна организация по горите и специалисти от министерството.

От държавните горски предприятия е очебийно, че дърводобива се разпорежда главно на дърводобивни компании, притежаващи нужния лиценз за тази активност. Като главен проблем е регистриран намаляващият  брой на такива компании и незадоволителния им потенциал в резултат на липса на машинизация на тази активност.

Според браншовите организации са нужни промени в нормативната уредба, обвързвана с използването на дървесина. За поддръжка на своите претенции те ще изискат среща и с парламентарната  комисия по земеделие, за реализиране на консенсус по тази тематика.

След срещата стана ясно, че за реализиране на по-голяма бистрота и успеваемост при провеждането на процедурите за прилагане на дървесина, на втора тръжна сесия (март-май 2022г.) ще се прави на 100% посредством електронни търгове.

Министърът на земеделието е сложил задача на шефовете на държавните горски предприятия в къси периоди да показват в министерството информация за наличните количества дървесина, които могат навреме да бъдат предоставени на огромните фабрики преработватели за обезпечаване на индустриалните им потребности.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР