В министерството на външните работи се проведе второто заседание на

...
В министерството на външните работи се проведе второто заседание на
Коментари Харесай

Генчовска и Османи подписаха: Да на македонския език, не на историята в преговорите за ЕС

В министерството на външните работи се организира второто съвещание на Съвместната междуправителствена комисия по член 12 от Договора за другарство, съдействие и добросъседство сред Република България и Република Северна Македония. То приключи с подписването на двустранен протокол към Договора, съобщи Българска национална телевизия.

След церемонията по подписването министърът на външните работи Теодора Генчовска означи, че е регистриран напредък във всички пет секторни групи.

" В днешната среща, извънредно потребна, беше регистриран напредъкът във всички секторни групи, които са 5 на брой. Това, което би трябвало да се направи оттук нататък, е на база на постигнатите съглашения, договорености, към този момент те да бъдат претворени на процедура, което е извънредно сериозен ангажимент и на двете страни. Станахте очевидци през днешния ден на подписването на втория протокол сред Република България и Република Северна Македония. Експертите от Министерство на външните работи остават в подготвеност да продължат взаимоотношението на равнище работни групи с сътрудниците от Министерство на външните работи на РСМ. България е страната, която най-силно поддържа евроинтеграцията на РСМ и Албания. Пожелаваме им триумф по пътя, по който от дълго време желаят да поемат ", съобщи Генчовска след подписването.

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи акцентира, че от през днешния ден връзките сред двете страни отиват на ново равнище.

" За нас е историческа опция, че след 17 години кандидатски статус Република Северна Македония може да стартира договарянията с Европейски Съюз още от на следващия ден и да започва последната фаза от нашето присъединение към Европейски Съюз. Очакваме поддръжка от страна на България, тъй като това е в интерес, с изключение на на жителите на Северна Македония, по този начин и България има интерес към присъединението на Западните Балкани ", добави Османи.

Документът ще бъде част от преговорната рамка на Скопие за еврочленство и съдържа ограничения за образователните стратегии по история, говора на омразата и културата.

В рамките на срещата бе изработен обзор на осъществяването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие и бяха контрактувани ограниченията за неговото дейно осъществяване през идващия интервал.

След изказванията министър Теодора Генчовска даде конференция. Преди това стана ясно, че македонската страна е отказала да се появи пред медиите.

Условие в протокола, само че и в преговорната рамка е включването на българите в македонската конституция и в случай че това не се случи, няма да има отваряне на главите. Македонският език и еднаквост са непокътнати, историческите въпроси са отвън преговорната рамка.

Съдържанието на този протокол няма да бъде публикувано през днешния ден – това се чака да стане идните дни, евентуално след утрешното съвещание на непрекъснатите представители в Европейски Съюз в Брюксел.

Знае се, че документът наброява най-малко 10 страници и в него попадат съответни ограничения и периоди, най-много изчистване на историческите разногласия сред София и Скопие.

Договорености в историческата комисия има за св. Наум, св. Климент, св. св. Кирил и Методий, цар Самуил, до една година би трябвало да бъде реализирано единодушие за интервала през Средновековието, би трябвало да има общи празнувания на исторически персони и събития. През 2024 година би трябвало да бъдат съгласувани образователните стратегии още веднъж, откакто комисията по историческите въпроси се произнесе, българите да бъдат вписани в Конституцията на РСМ, да има реабилитация на жертвите на югорежима и отваряне на архива на тайните служби.

В събота с 68 гласа " за " Народното събрание в Скопие одобри заключенията, препоръчани от СДСМ, по преговорната рамка с Европейски Съюз и задължи държавното управление да продължи по пътя на европейската интеграция.

С 68 гласа френското предложение беше утвърдено и вратите към участие на страната в Европейския съюз най-сетне са отворени, разяснява в Туитър българският евродепутат Илхан Кючюк ( " Обнови Европа " ), който е непрекъснат докладчик на Европейския парламент за Северна Македония.

На 24 юни българското Народно заседание даде мандат на Министерския съвет да утвърди предлагането на Френското председателство за Република Северна Македония при осъществяване на избрани условия. " За " гласоподаваха 170 народни представители, 37 бяха " срещу " и 21 се въздържаха. Според решението, единствено при осъществяването на тези условия 47-ото Народно заседание ще чака от Министерския съвет да утвърди Проекта на Преговорна рамка по едно и също време или след завършване на Протокола по член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие.

Тогава в позиция от Министерство на външните работи обявиха, че българският парламент е взел историческо решение да поддържа отваряне на пътя за присъединение на Република Северна Македония към Европейски Съюз при съответни параметри.

В този подтекст Народното събрание чака Министерският съвет да утвърди Преговорната рамка и Заключенията на Съвета, публично препоръчани от Френското председателство, както и да бъде подписан Протокол от Второ съвещание на Съвместната междуправителствена комисия по член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие с Република Северна Македония, по главните параметри, на който има реализирано кардинално единодушие със Скопие, се споделя още в позицията на външното ни министерство.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР