В Министерството на енергетиката се проведе среща с представители на

...
В Министерството на енергетиката се проведе среща с представители на
Коментари Харесай

В МЕ бяха обсъдени теми от проекта на Интегриран национален план за климат и енергетика

В Министерството на енергетиката се организира среща с представители на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България и Конфедерацията на труда „ Подкрепа “, на която бяха разисквани тематики от плана на Интегрирания народен проект в региона на климата и енергетиката.

Проектът на документ се създава от енергийното ведомство в осъществяване на условията на Регламент Регламент (ЕС) 2018/1999 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на ръководството на Енергийния съюз и на дейностите в региона на климата беше оповестен в формалния вестник на Европейския съюз на 21.12.2018 година и влезе в действие на 24.12.2018 година Съгласно регламента държавите-членки изготвят и показват Интегрирани национални проекти за енергетика и климат до края на 2019 година, оповестиха от пресцентъра на министерството на енергетиката.

С тези проекти се дефинират националните цели на страните членки и политиките и ограниченията за постигането им. Това подсигурява постигането на задачите на европейско равнище до 2030 година в региона на изменението на климата, а точно 32% дял на силата от възобновими източници в брутното извънредно ползване на сила, 32,5% усъвършенстване на енергийната успеваемост и най-малко 15% междусистемна съгласуваност.

Интегрираният народен проект в региона на енергетиката и климата е резистентен, обществено допустим и подсигурява националните ползи на страната ни. Това съобщи през днешния ден министърът на енергетиката Теменужка Петкова в границите на срещата. Документът обгръща интервала от 2021 година до 2030 година, в това число в вероятност до 2050 година За задачите на Плана е създаден планиран енергиен баланс на база композиция от прогнози за рандеман и импорт на енергоносители, нужни за обезпечаване потреблението от горива и сила в страната. Прогнозите обгръщат развиването на секторите електроенергетика, топлоенергетика, преправяне на петрол и други, като регистрират опциите за възстановяване на енергийната успеваемост и опазване наклонността за експорт на електрическа сила.

Министър Петкова разясни, че при създаването на прогнозата за електроенергийния бранш са регистрирани предпоставките, свързани със опазване ролята на локалните въглища до 2050 г, развиването на нуклеарната енергетика и произвеждане на електрическа енергия от ВЕИ, при пазарни условия и с акцент върху личното ползване.

Интегрираният народен проект на България обгръща петте измерения на Енергийния съюз – декарбонизация, енергийна успеваемост, енергийна сигурност, вътрешен енергиен пазар и научни проучвания,иновации и конкурентоспособност.

По всяко едно от измеренията, страната ни е подхванала нужните дейности и ограничения, заложени в европейската нормативна база за построяването на резистентен Енергиен съюз, гарантиращ развиването на нисковъглеродна енергетика, сигурност на доставките, повишение на енергийната успеваемост, либерализация на пазара и внедряването на нови технологии за битка с климатичните промени.

Веднага откакто започват консултациите с Европейската комисия по плана на проекта ще стартира редом публично разискване и у нас с Народното събрание, локални и районни институции, локалната общност, неправителствени организации и дружи заинтригувани страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР