В Министерство на електронното управление започна извършването на последната стъпка

...
В Министерство на електронното управление започна извършването на последната стъпка
Коментари Харесай

Експерти извършват последната стъпка от процеса по удостоверяване на машините за гласуване

В Министерство на електронното ръководство стартира осъществяването на последната стъпка от удостоверяването на машините за гласоподаване – доверено създаване на софтуера на машините и генериране на хеш кода, съобщи Българска телеграфна агенция.

Процесът, който ще продължи няколко часа довечера, протича в предпазена и следена среда в една от залите на министерството, без външен достъп, с цел да бъде невероятно да бъде повлиян от външни фактори, а началото му бе излъчено в действително време пред представители на медиите.

Процедурата по създаване на софтуера, който ще се конфигурира на всички машини за вота на 2 октомври, се прави пред представители на Централната изборна комисия (ЦИК), на политическите партии и интернационалните наблюдаващи.

„ Станахме очевидци на по този начин нареченото доверено създаване – сътвори се версията на софтуера, която ще се употребява за машините на изборите на 2 октомври. Тя беше основана от специалисти към ЦИК и изпълнителя. Важните детайли са генерирането на ключа, който ще е от три елементи. Трима души ще вкарват пароли, които ще се употребяват за ключ. Втората част е генерирането на хеш кода, който би трябвало да бъде идентичен за всички машини и подсигурява еднаквостта на софтуера “, изясни заместник-министърът на електронното ръководство Благовест Кирилов.

Говорителят на ЦИК Росица Матева добави, че инсталирането на софтуера върху всички механически устройства за гласоподаване ще отнеме към 10 дни.

„ Генерираният довечера хеш код би трябвало да бъде идентичен за всички устройства. Той ще се отпечатва на всяка контролна квитанция след гласуването на гласоподавател. Ще бъде обществено наличен за съпоставяне в секционните изборни комисии и ще бъде оповестен обществено. Всеки гласоподавател, гласувайки, ще прави надзор “, разяснява още тя.

Освен Министерството на електронното ръководство, в процеса вземат участие още Институтът по стандартизация и Институтът по метрология.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР