В миналото всички са приготвяли хляба си у дома. Тогава

...
В миналото всички са приготвяли хляба си у дома. Тогава
Коментари Харесай

Да си направим хляб със спелта - полезен и неустоимо вкусен

В предишното всички са приготвяли хляба си вкъщи. Тогава той бил формиран от счукани зърна, смесени с вода и оставени да се изсушат на слънцето. По-късно египтяните прибегнали към приготвянето на мая. Чрез него смлените зърна смесени с вода се превръщали в тесто, което бухвало. Доста по-късно се основават дрожди, които да надигнат тестото за самун. Приготвянето на хляба става по-бързо и по-лесно.

Първото, което е добре да извършите при приготвянето на хляба, е изборът на брашно. Едно от най-хубавите е спелта. Това е античен вид пшеница. Тя е по-ранна от лимеца и се отличава с ниско наличие на глутен. Притежава елементарно усвоими растителни белтъчини. Спелтата щади стомаха. С нея елементарно може да се размени култивираната пшеница във всяка една рецепта. Брашното от спелта е уместно за подготвяне на палачинки, бисквити, сладкиши, самун и други.

Брашното със спелта може да се подготви или с деен мая или с квас. Ще са нужни към 500 г брашно, 100 г деен мая или квас, сол и към 300 мл вода. От полученото се меси тесто, което се премесва три пъти преди печенето. Когато тестото е готово, се поставя да се пече. Първоначално градусите би трябвало да са оптимални, след което се понижат. Полученият самун от спелта е тежък, компактен и необикновено апетитен.

Хляб от спелта с ръжен мая

Необходими артикули:

За ръжения мая: 50 г пълнозърнесто ръжено брашно, 100 мл хладка вода, 150-200 г пълнозърнесто ръжено брашно за зареждането, хладка вода.

За хляба: 100 г деен мая, 500 г пълнозърнесто брашно от спелта, 1 ч.л. сол, 350 мл хладка вода.

 Да си създадем самун със спелта - потребен и неустоимо апетитен

Начин на подготвяне: За ръжения мая в подобаващ съд (буркан) се смесват 50 г от брашното и 100 мл хладка вода. Разбъркват се добре. Съдът се покрива с забрадка или тензух и се оставя на стайна температура.

През идващите до 6 дни квасът се „ зарежда ” – един или два пъти дневно му се прибавя по 1 с.л. брашно и толкоз вода, до момента в който образува консистенция като първичната примес. Квасът е деен, когато на повърхността му се появят балончета, а при разлюляване се чува пм.

За приготвянето на хляба от кваса се взима 100 година Останалото количество може да продължи да се зарежда.

За тестото брашното и солта се смесват в купа. В средата се прави кладенче, в което се изсипва квасът. Водата се прибавя последователно. Меси се 2-3 минути върху набрашнена повърхнина, до приемането на еластично тесто и до момента в който престане да лепне. Оставя се в купа, поръсена с малко брашно. Покрива се с забрадка и се оставя да почине 30 минути.

Тестото се премесва върху леко набрашнена повърхнина. Оставя се още веднъж в купата за 30 минути. Премесва се и още веднъж отмора за 30 минути. След като се премеси за следващ път, тестото се оформя на топка. Оставя се в купа, покрива се с тензух и се поръсва с тесто. Оставя се за последно втасване за 30-40 минути. През това време фурната се нагрява на оптималната температура.

Когато тестото е готово, деликатно се прекатурва в тава, поръсена с брашно. Повърхността на тестото се нарязва леко с изострен нож в мечтаната форма. Слага се в авансово загрята фурна на междинната скара. В първите 10 минути се пече на оптималната температура, след което се понижава на 190 градуса и се пече още 30 минути. Когато е готово, се употребява откакто се охлади.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР