В Месини, сънлив гръцки град в югозападния Пелопонес, маслобойната на

...
В Месини, сънлив гръцки град в югозападния Пелопонес, маслобойната на
Коментари Харесай

Треска за „течно злато“: растящите цени на зехтина в Гърция примамват износители — и крадци

В Месини, приспивен гръцки град в югозападния Пелопонес, маслобойната на Панайотис Мицеас кипи от интензивност в един есенен следобяд. Местните, носещи чували с прясно набрани маслини, чакат търпеливо продукцията им да бъде претеглена, измита, нарязана и смачкана.

Това е празнична сцена, която се повтаря в Гърция от хилядолетия. Но Мицеас не е благополучен. „ Не съм виждал толкоз неприятна година през шестте си десетилетия работа “, сподели 78-годишният мелничар.

Производството е спаднало с повече от две трети заради извънредно топлото време, той изясни. „ Маслиновите дървета не си починаха, както трябваше през зимните месеци “, сподели той, грабвайки няколко маслини от чувала. " Те са обезводнени. "

Въздействието на световното стопляне върху тази съществена част от гръцкия живот от антични времена се простира надалеч оттатък Месини. През последните две години добивите са намалели в средиземноморския район заради времето, до момента в който фермерите на остров Родос бяха наранени от унищожаването на към...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР