В Ловеч ще се проведе поклонение пред паметника на АпостолаНа

...
В Ловеч ще се проведе поклонение пред паметника на АпостолаНа
Коментари Харесай

Поклон пред Левски! 184 г. от рождението на Апостола

В Ловеч ще се организира поклонение пред паметника на Апостола

На 18 юли се навършват 184 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Той е роден в град Карлово в доста оскъдно семейство, в което прекомерно дребен на Васил му се постанова да стане глава на дома след гибелта на татко му.

Много млад той прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий, след което го напуща. Стига в Белград, където Раковски приготвя млади мъже в първата българска легия. Там Васил се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения.

Васил Левски, Апостола на свободата, става един от идеолозите на българската национална гражданска война. Велико негово дело е основаването на Вътрешната революционна организация.

Предаден е през зимата на 1872 година Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Обесен е на 19 февруари 1873 година.

По мотив годишната в цялата страна се провеждат редица събития и начинания.

Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата - Карлово.

В храма " Св. Николай " ще бъде отслужена литургия, след което присъстващите ще поднесат венци и цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева. В подбалканския град, който през днешния ден отбелязва своя празник, с церемониален обред ще бъдат издигнати знамената на България и на Карлово и ще бъде отслужен молебен. Официално ще бъдат посрещнати и участниците в националния туристически поход " По стъпките на  Апостола ", минали през последните дни разнообразни направления в Стара планина, свързани с революционната активност на великия българин.

Вечерта в музея " Васил Левски " ще бъдат връчени премиите на отличените в националните състезания, отдадени на делото на Апостола. С воински почести ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, след което на площад " Васил Левски " ще стартира тържественият митинг-заря.

Президентът Румен Радев ще одобри почетния строй на представителните роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово, заяви БНР.

Церемонията с начален час 21 часа ще бъде излъчена директно от Българското национално радио.

Премиерът Стефан Янев ще взе участие в отбелязването на 184-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, оповестиха от държавната пресслужба. Той ще участва на панихидата в църквата " Св. София " в столицата.

Датата в Ловеч ще отбележат с гражданското поклонение пред паметника на Апостола в двора на Къкринското ханче от 10.00 ч. След това в салона на Народно читалище " Васил Левски-1924 година " - с. Къкрина, ще бъде прожектиран документалният филм " Прослава на Левски " (1922 г.). Това е най-старият филм-хроника, сниман от Христо Константинов, за откриването на Къкринското ханче като музей, написа Българска телеграфна агенция.

По-късно, от 17.30 ч. в храм " Успение Богородично " в Ловеч, ще има панихида за Апостола. След нея е гражданското поклонение пред паметника на Левски в града. В музея " Васил Левски " искащите ще могат да участват на музикално-поетичен театър, отдаден на 184 години от рождението на Васил Левски. В него поети от страната, както и локални създатели, ще рецитират свои стихове за Апостола, а реализатори ще изпълнят песни по тематиката.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР