В Ловеч гостува групова изложба на 15 съвременни македонски и

...
В Ловеч гостува групова изложба на 15 съвременни македонски и
Коментари Харесай

В Ловеч гостува групова изложба на 15 съвременни македонски и български художници

В Ловеч гостува групова галерия на 15 модерни македонски и български художници, откриването стана на 30 юни вечерта в Художествена изложба „ Проф. Теофан Сокеров “.

Изложбата се назовава „ Свобода?! “ и е попроект „ Свързване “. Събитието бе намерено от заместник-кмета на Община Ловеч  Венцислав Христов, който сподели, че е щастлив за следващ път да посрещне в Ловеч македонски създатели. След като сме имали срещи  с писатели, след това с артисти и в този момент с художници, извънредно време е да ни гостуват и музиканти, сподели Венцислав Христов.

Директорът на Културно-информационния център на Северна Македония в България Сашко Насев поздрави присъстващите и благодари на шефа на изложба Валентин Узунов за съдействието. Той напомни, че Драматичен спектакъл Ловеч при започване на октомври ще гостува в град Куманово.

Изложбата бе показана от доктор Иво Пецов, куратор, който заяви, че от общо 40 творби три са фотографии от концептуални произведения на македонския създател Йован Шумковски, които сами по себе си съставляват обособена художествена единица. Десет от творбите могат да се видят на компютър. Авторските заглавия на творбите са като „ Птици “, „ Право или правдивост “, „ Реквием “, „ Освобождаващо средство “, „ Изохипси от Африка “, „ Смел нов свят “, „ 1984 “, „ Приказката на слугинята “, „ Цикада “, „ Реминисценции “ и други

Културно информативен център (КИЦ) на Република Северна Македония в София продължава реализирането на задачата на плана, подсилен от Министерството на културата на РСМ. Идеята е посредством новосъздадени художествени творби на актуалните художници да се свържат художествените подиуми на двете страни.

В състава на изложбата са включени творби на шест художници от неофициалната група „ Конекция “, които са от Северна Македония, само че живеят и работят в София: Перица Георгиев – Пепси (Скопие), Марияна Иванова (Виница), Зоран Мише (Охрид), Иво Пецов (Виница), Павел Целкоски (Охрид) и Мариян Дзингаров (Струмица). От Северна Македония са Беди Ибрахим (Скопие, ФЛУ), Йован Шумковски (Скопие, ФЛУ), Катерина Деспот (Щип, УГД) и Сърджан Мичич (Скопие, IBU). Българските художници са Георги Янков, Нина Русева, Свилен Стефанов и Васил Колев. Участва и художничката Мария Алексиева от Бургас. Изложбата показва живописни творби, графика и плакати. Може да се види до 24 юли 2022 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР