В Лондон ва 76 години загина бившият фотомодел Кристин Кийлър,

...
В Лондон ва 76 години загина бившият фотомодел Кристин Кийлър,
Коментари Харесай

Почина прочута проститутка, свързана с президента на руското ГРУ в Лондон, заради която падна британско правителство

В Лондон ва 76 години почина някогашният фотомодел Кристин Кийлър, оповестява Guardian, базирайки се на нейни роднини. По думите на сина на починалата, Кристин е умряла през нощта на 5 декември. В последните си години тя е боледувала от ХОББ - хронично обструктивна белодробна болест.

В предишното си Кристин Кийлър бе известна като съдбовната жена, погубила кариерата на военния министър на Англия Джон Профюмо.
" Делото " Профюмо " се трансформира в един от най-шумните политически кавги в историята на великобритания през 20-ти век. Очарователната хубавица Кристин, съвместявайки кариерата си на модел с амплоато на " момиче на повикване ", по едно и също време делила леглото с английския министър и резидентът на руското разузнаване по това време.



През 1957-ма година Кристин Кийлър идва в Лондон, където стартира работа в магазин за облекла в квартал " Сохо ".
Мечтаейки за кариера на манекенка, Кристин приема всевъзможни взаимни отстъпки в гонене на задачата и става топлес - танцьорка в кабаре клуб.

Там тя се среща със Стивън Уърд, художник, който се въртял в средите на богатите и популярните, изпращайки красиви девойки на скучаещи, богати мъже. Именно той убеждава Кристин да стане " ВИП-момиче на повикване ".

През 1960-та година с Уърд се среща заместникът на руското военноморско аташе във Англия Евгений Иванов.


Евгений Иванов в тези години

Кадровият шпионин, работещ под прикритието като помощник на посолството, Иванов съумява благодарение на Стивън да се запознае с доста представители на английския хайлайф, събирайки скъпа информация.

През 1961 година Иванов става непосредствен с 19-годишната Кристин Кийлър и по този начин съвместява приятното с потребното - посредством нея той получава достъп до другите й любовници.



Най-голямата " плячка " на Иванов се оказва военният министър на Англия Джон Профюмо, който върти разказ с Клеър по същото време.
Не единствено, че Иванов съумял да се добере до смъртоносен компромат за министъра. Благодарение на любовния триъгълник, разузнавачът, който до ден сегашен именуват във Англия като " съветския Джеймс Бонд ", съумял да открадне от Профюмо значими документи.

Докато траела аферата, Москва се надявала, че Иванов ще успее да вербува министъра. В същото време самата Кристин Кийлър твърдяла, че английските спецслужби знаели за романа й с Иванов, които на собствен ред се надявали да го вербуват.

Нито една от страните не възнамерявала да огласява случая, до момента в който не се намесила случайността.



Един от любовниците на очарователната Кристин Кийлър се оказал извънредно ревностен мъж от Ямайка. Той наблюдавал дамата на сърцето си до дома на Стивън Уърд и разкрил пукотевица по постройката. Дошлата на място полиция почнала да обяснява връзките на Кристин.

Информацията от полицията за нейните контакти изтекла в английските медии и скоро гръмнала сензация - министърът на защитата и съветски разузнавач спят с едно и също момиче на повикване!





Евгений Иванов бил отзован оперативно в Москва. Джон Профюмо подал оставка, а малко по-късно бил последван и от целият кабинет на министър председател - министъра на Англия Харолд Макмилън. Стивън Уърд се самоубил.

Фаталната хубавица Кристин Кийлър получила половин година затвор за лъжесвидетелстване. Връщайки се в Родината, Евгений Иванов траял да работи в Главно разследващо ръководство, където заемал длъжността шеф на ръководството по разбор. През 1981-ва година си подал оставката.

През 1993 година английският вестник Daily Express устройва в Москва среща сред Евгений Иванов и Кристин Кийлър. " Той беше напълнял, посивял и към този момент не приличаше на онази могъща мечка, която лежеше в леглото ми ", спомня си англичанката за тази среща.


Евгений Иванов, малко преди гибелта си

Евгени Иванов умира през 1994 година Мемуарите му, в които огромна част е отделена на " аферата Профюмо ", били оповестени през 2009 година под името " Голият разузнавач ".

Джон Профюмо, чиято политическа кариера била разрушена, се заел с щедрост и за триумфи в тази активност бил провъзгласен за пълководец на Ордена на Британската империя. Профюмо си отива през 2006 година на възраст 91 години.



Самата Кристин Кийлър се старае да изтиска максимума от тази история. В началото нейните фотосесии се употребили с огромен триумф, по-късно заработвала от изявленията и мемоари за абсурда.



За " случая Профюмо " в Англия са написани няколко книги, а също са правени и доста излъчвания. През 1989 година Майкъл Кийтън снима кино лентата " Скандал ", отдаден на тази любовно - шпионска история.

Знаменитият композитор Андрю Лойд Уебър написа мюзикъл и в едно от интервютата си по-късно твърди, че английските спецслужби са засекретили материалите по делото до 2046 година Според някои данни това може да има връзка с обстоятелството, че в документите се съдържат и компромати за кралското семейство.

Сега може да се каже, че със гибелта на Кристин Кийлър сантименталната история в духа на Джеймс Бонд, разиграла се при започване на 60-те години, дефинитивно е приключена. Съблазнителката Кристин отнася последните си секрети в гроба.

Превод и редакция БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР