В Литовската столицата Вилнюс, където утре започва двудневна срещата на

...
В Литовската столицата Вилнюс, където утре започва двудневна срещата на
Коментари Харесай

Двустранни разговори между лидерите на Турция и Швеция с посредничеството на шефа на НАТО


В Литовската столицата Вилнюс, където на следващия ден стартира двудневна срещата на върха на НАТО, довечера се организират двустранни договаряния сред Швеция и Турция за възможното присъединение на скандинавската страна към алианса, оповестява Ройтерс. 

Шведският министър председател Улф Кристерсон и турският президент Реджеп Ердоган беседват с посредничеството на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Миналата година НАТО предложения Швеция да се причисли към алианса, само че Турция блокира утвърждението на това решение.

Преди да замине през днешния ден за Вилнюс Ердоган сложи нови условия да вдигне ветото си върху шведското участие в НАТО - да бъдат размразени договарянията за присъединение на Турция към Европейския съюз. 

Освен Турция, и Унгария още не дава зелена светлина на Стокхолм.

Междувременно трима дипломати обявиха за Ройтерс, че съдружниците от НАТО са постигнали през днешния ден съглашение по отношение на районните проекти, в които се разказва по какъв начин алиансът ще отговори на възможна съветска офанзива, преодолявайки турска обсада.

Съживяването на проектите значи огромна смяна, защото това е първият път, когато НАТО изготвя такива проекти от края на Студената война преди три десетилетия.

Турция блокираше утвърждението на проектите поради формулировките за географски локации като Кипър, припомня Ройтерс.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР