В кризата, в която се намираме трябва да имаме боеспособни

...
В кризата, в която се намираме трябва да имаме боеспособни
Коментари Харесай

1000 военни от страни на НАТО до седмица-две идват у нас

В рецесията, в която се намираме би трябвало да имаме боеспособни единици, значимото е и да попълним недокомплекта в Българската войска. Основният приоритет сега е бойната техника за състава на механзираната бригада и 3D радарите. По някои планове сме окончателно закъснели. Това съобщи министърът на защитата Драгомир Заков в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

Той призна, че го тормози положението на нашите Военновъздушни сили и това, което ще стане при извеждането на МиГ-29.

„ Най-лесното би било да се вдигнат заплатите в армията, само че това не е решаващият фактор. Социалният пакет е един от значимите фактори, само че не е решителен. Ако работиш с техника, с която е работил и дядо ти, не е доста стимулиращо. За да имаме доверието на жителите би трябвало да харчим дейно и почтено бюджета на армията “, изясни военният министър.

Не можем да изпращаме нещо, което нямаме. Това изясни военният министър във връзка поръчката и от тази заран, дадена от " Демократична България ", да предоставим въоръжение на Украйна. Като образец Заков даде точно подетата концепция първо от президента Румен Радев за даване на бронежилетки и каски - сега в българската войска има дефицит на 2000 бронежилетки и каски, по едно и също време с това има остарели такива, които могат да бъдат предоставени на цивилното население. Но не бихме могли да дадем такива за украинската.

На въпрос за оръжие, Драгомир Заков уточни, че военният министър не е принципал на военно-промишления комплекс в България, различен министър дава отговор за него и в тази ситуация се извършва решение или на Министерски съвет, или на Народното събрание.

Иначе Драгомир Заков изясни, че действително не НАТО изпраща въоръжение в Украйна, а това са решения на самите страни. Те изпращат нещо много по-модерно, което бързо могат да попълнят или имат в остатък. Ние имаме проблем тук, призна министърът.

За поддръжката на МиГ-29 и разновидностите, които се търсят Заков уточни, че явно Украйна, Беларус и Русия не са вид сега, преглежда се Полша като бързосрочен вид. Действително обаче ще остане един интервал от време до идването на Ф-16, за който към момента няма решение. " Търсим разновидности за средносрочен проект до идването на Ф-16, с цел да стане с присъединяване на български водачи и механически състав ", увери Заков.

В момента интензивно се работи по договарянето на батальона с задгранично присъединяване. На този стадий с изключение на американската рота " Страйкър ", сериозна поръчка е дадена от Италия, Англия, а и от Албания. Договарят се съответни параметри, само че до седмица-две се чака към 1000 военнослужещи от чужбина да дойдат у нас. Това ще попълни освен дефицитите, които имаме, само че ще разреши наши военнослужещи да бъдат освободени за други задания, изясни още Заков.

Кадровият проблем е привързан с модернизацията. Вдигането на заплатите няма да реши всички проблеми, заплатата не е единственият, въпреки и значим фактор, отговори на въпрос за недокомплекта в армията ни от години и уточни: " Не е изключително стимулиращо да работиш с техника, с която е работил твоя дядо. "
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР