В крайбрежните заведения цената на порция пържена цаца е скочила

...
В крайбрежните заведения цената на порция пържена цаца е скочила
Коментари Харесай

Ценови трус с цацата по морето. Стана ясно защо поскъпва

В крайбрежните заведения цената на порция пържена цаца е скочила приблизително с 1,50 лв. и се продава за 6 лв., излиза наяве от репортаж на бТВ.

Български летовници споделят, че в прилежаща Гърция цените са близки, като порция от дребната риба може да се откри за 3-4 евро. Най-скъпата риба и за този летен сезон ще остане калканът.
-->
Златка Тотева живее от години в чужбина. Цените на морските деликатеси у нас и се костват повишени.

„ В България е скъпо. Всичко е скъпо. Когато имам време, у дома си подготвям, когато нямам - на заведения за хранене “, споделя дамата.

На един от най-големите рибни пазари в Бургас цените варират от 3 лв. за кг цаца до 40 лв. за кг калкан.

Предимно се търси по-дребна риба - цаца, хамсия и сафрид. А от пазара до чинията в ресторанта, цената на морските артикули скача двойно.

„ Мидите - това е най-евтиното, което купуваме на 4 лв. кг, като продаваме 500 грама за 8,50 лв., само че мидите имат обработка, тъй като всеки си мисли огромна надценка слагате - не е по този начин. Значи те се чистят, поставя се дресинг “, изясни Мая Пепелянкова, ресторантьор.

Двойната цена се дължи главно на повишаването на множеството консумативи, споделят от сектора.

„ Не е казусът в рибата какъв брой е поскъпнала, а с мазнината с която се пържи и подготвя. 10 литра олио за 25 лв., през днешния ден е 40 лв. “, добави Пепелянкова.

С всяка минала година обаче, поради инфлацията доста от хората понижат или лимитират напълно потреблението на морските блага.

„ Преди години безусловно всички риби вървяха съвсем на кантар, хората желаеха да пробват, да пробват, поръчваха, богати маси, до момента в който в този момент не е по този начин “, уточни още ресторантьорът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР