В края на юли Илон Мъск предпазливо обяви, че цената

...
В края на юли Илон Мъск предпазливо обяви, че цената
Коментари Харесай

Батериите ще поскъпнат заради рекорд в цената на лития

В края на юли Илон Мъск внимателно разгласи, че цената на материалите за произвеждане на акумулатори е почнала да спада, макар че посочи, че към момента не е подготвен да понижи цената на електрическите си коли. Нещо повече, някои източници чакат те още веднъж да нарастнат през септември. Цените на лития, който се употребява за производството на акумулатори, доближиха нов връх през вчерашния ден.
Както изяснява Business Korea, в края на предходната седмица цената на звук литий се е повишила до 69 259 щ. $, до момента в който предходният връх от 68 822 $ за звук е подложен през април тази година. През юли 2021 година литият струваше по-малко от 11 652 $ за звук, а другите минерали за акумулатори бяха доста по-скъпи - 50 500 $ за звук кобалт и 18 082 $ за звук никел. Литият към този момент е най-скъпият минерал, употребен за производството на акумулатори за коли и потребителска електроника.

За благополучие наличието му акумулаторите не е толкоз високо, а за южнокорейските производители обстановката даже е удобна, защото употребяват по-малко литий от китайските си съперници. Поради това повишението на разноските за литий ще има по-малко влияние върху южнокорейските компании, в сравнение с върху китайските производители. Според специалисти за растежа на цената на лития е повлияло приемането от държавното управление на Съединени американски щати на пакет от закони за контролиране на инфлацията. На първо място, страната ще дава дотации на потребителите за закупуване на електрически транспортни средства в продължение на 10 години, а нарасналото търсене форсира покачването на цената на лития. Освен това доставчиците на литий от „ недружелюбни “ страни като Китай не могат да разчитат на дотации по този пакет, което в допълнение понижава предлагането на пазара в Съединени американски щати.
Горещините в Съчуан обаче са подкопали способността на локалните производители да създават литиев карбонат със постоянни темпове, а във връзка с тази суровина Китай управлява 28 % от международния пазар. Батериите, основани на стоманен фосфат, които са в основата на китайското произвеждане, имат по-високо характерно наличие на литий, до момента в който батериите, основани на никел, кобалт и манган, съдържат литий единствено в електролита, а не по едно и също време в катода и електролита, както е при стоманения фосфат.
Докато през март тази година разликата в цените на батериите LFP и NCM със същия потенциал доближаваше 26%, в този момент тя е спаднала до 11%, основно заради възходящите разноски за литий. Илон Мъск нееднократно е призовавал фирмите от разнообразни области да се насочат към рандеман на литиеви съединения, защото милиардерът съпоставя този бизнес по доходност с отсичането на монети. Проблемът във веригата за доставки не е неналичието на задоволително ресурси от литий на планетата, а лимитираният потенциал за рандеман и преправка.

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР