В края на миналата година стана ясно, че румънската армия

...
В края на миналата година стана ясно, че румънската армия
Коментари Харесай

Румъния с рекорден бюджет за превъоръжаване

В края на предходната година стана ясно, че румънската войска ще има " рекорден " съгласно локалните медии бюджет за 2024 година, а министерството на защитата възнамерява серия значими покупки на съоръжение и рационализация на въоръжените сили.

В подтекста на извънредно напрегнатата интернационална обстановка и най-много на фона на войната, която бушува към този момент две години до самата граница на Румъния - в прилежаща Украйна, Букурещ усилва вложенията в региона на защитата. Това оповестява Българска телеграфна агенция.

Румънската войска реализира през последните години редица основни военни покупки - от първите ракетни системи Пейтриът (Patriot), до самолетите F-16, купени първо от Португалия, а по-късно и от Норвегия, от реактивните артилерийски системи ХАЙМАРС (HIMARS), до бронетранспортьорите Пираня 5 (Piranha 5) и военните камиони Ивеко (Iveco), от дроновете Байрактар TB-2 (Bayraktar TB-2) и Уочкийпър (Watchkeeper) до противокорабните ракети NSM, показва в собствен материал по тематиката новинарският уебсайт Хотнюз.

В момента румънската войска има в ход 20 огромни стратегии за покупки на военно съоръжение, а стратегиите, които се намират в разнообразни стадии на развиване в министерството на защитата, са общо 60. През актуалната година ще бъдат стартирани 15 нови стратегии за значими военни покупки, като две от тях се отнасят до военноморските сили, отбелязва уеб сайтът.

Изданието припомня, че наскоро военноморските сили купиха два минотърсача от клас Sandown от Англия, като първият към този момент дойде в Румъния и е в оперативна подготвеност. Същевременно военновъздушните сили модернизират в Крайова 10 самолета IAR-99, като следва и транспортните самолети C-27J Spartan скоро да бъдат оборудвани с осъвременена авионика. В ход е също по този начин стратегия за покупка на 16 амфибийни щурмови машини от Съединени американски щати, а два хеликоптера Airbus H215M с наземни бойни качества ще влязат на въоръжение във военноморските сили.

Първият от двата миночистача от клас Sandown, купени от Англия, дойде в румънското пристанище Констанца през декември предходната година. Румъния заплати общо 150 милиона евро за двата плавателни съда, купени на остаряло от Англия, само че оборудвани с технологии от последно потомство. Ролята им е изключително значима на фона на самодейността на Турция, Румъния и България за основаване на военноморска група за разминиране в Черно море, означи в изявление за телевизия Диджи 24 министърът на защитата Анджел Тълвар.

Хотнюз припомня също, че министерството на защитата е сключило междуправителствено съглашение с Южна Корея за покупка 54 портативни ракетни системи за противовъздушна защита MANPADS от вида CHIRON с ракети с инфрачервено ръководство и обхват към 7 км, а цената на договорката е 97 милиона $. Същевременно се работи и по съглашение със Съединени американски щати за покупка на 54 танка Ейбрамс (Abrams) и 12 производни платформи върху танково шаси, като договорката е на стойност над 1 милиард $. 

Според изданието министерството на защитата също по този начин организира редица търгове, в това число за покупка на ракетни системи за противовъздушна защита SHORAD-VSHORAD (с дребен и доста дребен обсег) за 4,2 милиарда евро, пет системи самоходни гаубици с диаметър 155 мм на стойност 2 милиарда $, 1059 бронирани тактически транспортни средства ATBTU за 3,7 милиарда леи (0,74 милиона евро), както и многоцелеви изтребители от пето потомство F-35 - 32 самолета за 6,5 милиарда $.

Доставката на американските бойни танкове Ейбрамс, които ще влязат на въоръжение в румънските сухопътни сили, ще стартира от 2026 година, в най-модерната версия на този модел, който се употребява от армията на Съединените щати, оповестиха по-рано този месец източници от министерството на националната защита.

През септември 2023 година Румъния разгласи, че има намерение да купи две ескадрили самолети F-35, т.е. 32 броя, за общо 6,5 милиарда $, което съгласно румънската редакция на радио Свободна Европа е " най-скъпата военна покупка в историята на страната ". Министърът на защитата Анджел Тълвар съобщи, че съглашението със Съединени американски щати може да бъде подписано през тази година, а първите самолети може да бъдат доставени от американския производител " Локхийд Мартин " (Lockheed Martin) през 2030 година

Що се отнася до 15-те нови стратегии за покупка на съоръжение, които се чака да започват тази година, измежду тях са: самостоятелно автоматизирано оръжие от натовски вид (което да размени остарелите автомати, създадени в Румъния по модела на Калашников), сателитна военна система за телекомуникации (SSMT), мобилен радар за ориентиране на метода и кацането (RDAAM), стратегия за модернизиране и съоръжение на две фрегати Тип 22, системи за битка против безпилотните летателни апарати, система за нанасяне на удари с безпилотен баражиращ арсенал (т.нар. дрон камикадзе), бронетранспортьори Piranha 5, създадени в машиностроителен цех в Букурещ, гъсенични бойни машини за пехотата, морски патрулен транспортен съд и други. 

Плановете на румънското министерство на защитата за 2024 година са доста амбициозни: самолети F-35, дронове камикадзе, боен спътник, бойни машини за пехотата, ново автоматизирано оръжие, кораби за защита на крайбрежието, разяснява военното издание " Мониторул Апарърий ши Секуритъций ", базирайки се на изказвания на представители на институцията по време на среща с публицисти по-рано този месец. Сайтът обръща особено внимание на " най-обсъжданата стратегия " за покупката на 32 самолета F-35 на стойност 6,5 милиарда $, както и на " от дълго време чаканите " нови щурмови оръжия за бойците, които да заменят старите картечни револвери, модел от 1963 година

Тези проекти идват на фона на бюджет за защита за тази година, определян като " голям " и " рекорден " от локалните медии.

" Румънската войска има бюджет от 8 милиарда евро през 2024 година, от които 3 милиарда евро за вложения и 5 милиарда евро за действие. Ситуацията остава напрегната на границите на Румъния, без шансове да се реши в близко бъдеще, а Румъния би трябвало да види какво има в личния си двор ", написа в. " Зиарул финанчиар ".

Изданието отбелязва, че бюджетът на министерството на защитата през актуалната година възлиза на 2,3 % от брутния вътрешен артикул, който се прави оценка на 350 милиарда евро, а нарастването му по отношение на предходната година е с 25 %. Все отново той остава под устно оповестената цел за разпределяне на 2,5 % от Брутният вътрешен продукт за защита, показва вестникът.

Миналата година президентът Клаус Йоханис неведнъж съобщи, че Румъния към този момент ще отпуска по 2,5 % от Брутният вътрешен продукт за защита, на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли 2023 година добави, че е допустимо даже този % да бъде повишен през идващите години.

Румъния отпуска от няколко години над 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита, само че в дребна част от годините отпуснатият бюджет е бил изразходван, обръща внимание " Зиарул финанчиар ". Откакто Русия нападна Украйна, Румъния се ангажира да отпуска 2,5 % от Брутният вътрешен продукт за военни разноски, с цел да оборудва армията си. Според данни на изданието " Мониторул Апарърий ши Секуритъций " от 2,5 % от Брутният вътрешен продукт, отпуснати през 2023 година, са изхарчени единствено 2 % от Брутният вътрешен продукт през миналата година, т.е. 6,2 милиарда евро от изчислявания съгласно оценки на държавното управление на 320 милиарда евро Брутният вътрешен продукт на страната. 

Изданието " Нюзуик Румъния " написа, че Румъния има най-силната войска в района, изпреварвайки по този аршин съседите си Сърбия, Унгария и България, а международният показател " Global FirePower " за оценка на мощта на армиите я сложи предходната година на " почетното " 47-мо място от общо 145 страни в света. Изданието отбелязва, че за това способства по-голямата територия и население на Румъния в съпоставяне със прилежащите страни. 

Изданието показва също, че румънският парламент е одобрил през 2023 година серия нови покупки, в това число 54 танка Abrams от Съединени американски щати, два миночистача клас Sandown от Англия, а също по този начин е планувана и покупка на две подводници от клас Scorpene от френската компания " Naval Group ", чиято стойност се прави оценка на 2 милиона евро. Програмата за покупка на подводници беше оповестена през май предходната година и съгласно министерството на защитата реализирането й ще продължи 8 години.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР