В края на май 2022 г. Съветът на ЕС, по

...
В края на май 2022 г. Съветът на ЕС, по
Коментари Харесай

Дикме: Властите да не допуснат удължаване на срока за свободен внос на зърно от Украйна

" В края на май 2022 година Съветът на Европейски Съюз, по предложение на Европейска комисия от края на април, утвърди въвеждането на краткотраен режим на свободна търговия с Украйна. С това решение отпаднаха всички мита и ограничавания за импорт на аграрни артикули от Украйна за една година. Това решение е утвърдено и от Европейския парламент. Българският еврокомисар и българските евродепутати са подкрепили това. Министерството на земеделието, Министерският съвет и президентството имат свои непрекъснати представители в задачата ни в Брюксел. Тези институции били ли са осведомени за това решение, което е минало със единодушието на България, тъй като няма несъгласие по нито една от точките и няма наложено несъгласие.... Само Екологичен потенциал може да анулира собствен акт, който е одобрил със свое решение ".

Това разяснява пред БНР някогашният аграрни министър Мехмед Дикме.

По думите на Мехмед Дикме българските представители в европейските институции би трябвало да бъдат запитани и да им се потърси отговорност за това за какво са дали своят вот решението за отпадне на всички мита и ограничавания за импорт на аграрни артикули от Украйна за една година:

" Искам да се обърна към българските институции да не позволен, когато изтече след два месеца едногодишният период на това решение, той да бъде продължен ", сподели някогашният аграрни министър и прикани България да наложи несъгласие, в случай че има искане за удължаването на това решение, преди да влезе в Европарламента.

Мехмед Дикме напомни, че е предупреждавал, че ще възникне проблем с това решение, само че тогава то не е било блокирано, а в този момент няма по какъв начин да бъде променено, без значение от митингите на земеделските производители.

Според нето излизане от обстановката може да има " единствено в случай че не се разреши на Европейска комисия да инициира удължаването на периода на решението и наложително българските институции да изискат от Европейска комисия 200-250 млн. евро за обезщетения на земеделските производители за вредите и трето - най-малко 1 милион тона пшеница и най-малко 500 хиляди тона слънчоглед да бъде платен евтино, каквато е, само че над пазарната цена, да бъде платен посредством намеса от държавното управление, само че не с български пари, а с европейски пари, като изискат позволение от Европейска комисия за намеса на пазара, заради това, че се е сринал пазарът. Това са пари, които след привършване на интервенцията и след продажбата на зърното, България ще върне назад. Но да купят зърното на производителите, с цел да имат пари те да осъществят пролетната сеитба ":

Бившият аграрни министър прикани земеделците да спрат с митингите в този момент и да продължат след изборите, а министърът да не се качва на трактора, а на самолета за Брюксел.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР