В края на изминалата седмица бюрото на Европейския парламент в

...
В края на изминалата седмица бюрото на Европейския парламент в
Коментари Харесай

Кръгова икономика – когато отпадъкът е ресурс



В края на миналата седмица бюрото на Европейския парламент в България и Националното съдружие на общините в България проведоха уебинар на тематика – “Кръговата стопанска система – инструмент за бързо възобновяване “.

На уебинара бяха показани главните хрумвания, заложени в Новия проект за деяние за кръговата стопанска система. Бяха разисквани и опциите и провокациите, свързани с нейното реализиране с представители на общините и бизнеса.

Темата разяснява в “Нашият ден “ Николай Михайлов , специалист по кръгова стопанска система.

“Кръговата стопанска система най-лесно се преглежда като нещо, което не се случва през днешния ден сега. Днешната стопанска система е линейна, а линейната стопанска система допуска първични материали да се извличат от земята, да се преработват от предприятията и по-късно отпадъците да се изхвърлят .

Това има много отрицателни резултати върху околната среда – загуба на биоразнообразие при извличането на първични материали, замърсяване при производството и при образуването на боклуци. И като цяло умните глави по света и у нас са измислили, че това няма по какъв начин да е стабилно дълготрайно.

Кръговата стопанска система е решението. Суровините да остават в един софтуерен цикъл, който е затворен . Затворен цикъл значи, че те не изтичат, тези първични материали в депата под формата на боклуци, ами се връщат още веднъж и още веднъж в производството, като по този метод се икономисва извличането на нови първични материали. Спестява се спомагателна сила, която е нужна. Осигурява се и национална сигурност, тъй като в актуалната стопанска система огромна част от суровините, които са по-редки, са от нестабилни страни, до които не е несъмнено, че ще имаме достъп. 

В кръговата стопанска система понятието “отпадък “ не съществува. Съществува понятието „ запас “. Този запас може да е примитивен или второстепенен, само че самата концепция за боклук се отхвърля. Всичките технологии, в това число проектирането на продуктите, се случва по този начин, че да няма боклук в края.

Да кажем телефоните, с които всички работим – в бъдеще и телефоните и цялата друга техника, която имаме, ще бъде проектирана и създавана, тъй че да може по-лесно да бъде ремонтирана. А когато самият артикул към този момент не може да бъде ремонтиран, неговите елементи да бъдат елементарно рециклирани, тъй че да могат да се вършат нови артикули. “



Темата разяснява в “Нашият ден “ и Силвия Георгиева , изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините в България.

Какво планува Новият европейски проект за деяние на кръговата стопанска система?

“Планът за кръгова стопанска система не е нов, той действа от 2015 година Но едвам в този момент се извърши със наличие и стартира да придобива по-голяма степен на значимост, изключително и поради напъните, които всички страни членки би трябвало да положат за възобновяване на своите стопански системи.

Кръговата стопанска система не е нищо повече с изключение на по-разумно ръководство на ресурсите. На уебинара ни бяхме поканили посетители от Недерландия и от Словения, които с образци да обяснят – да покажат на българските общини, на българския бизнес какво съставлява кръговата стопанска система.

Разумното ръководство на отпадъците в действителност е основният фактор в кръговата стопанска система. Ще си разреша да изтъквам американския Бенджамин Барбър, който споделя, че “ каквото и да се случва – суша или потоп, война или блокада – общините постоянно би трябвало да чистят снега от улиците, да обезпечават места за паркиране и постоянно и на всички места да събират боклука ".

Всъщност това е главната задача на кръговата стопанска система – да преобърне целия развой по ръководство на отпадъците като се стартира от – тласъци за по-малкото им генериране, създаване на привички в жителите за разделно събиране, основаване на задоволително инфраструктура за разделно събиране, каквато в България към момента няма. Формиране на настройки в бизнеса, че отпадъците са суровина . И повишение информираността въобще на жителите и бизнеса, започвайки от просветителния развой, по какъв начин да разделяме отпадъците. “

Разговорите можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР