В края на годината САЩ засилиха натиска върху Германия, за

...
В края на годината САЩ засилиха натиска върху Германия, за
Коментари Харесай

Независимая газета: Руско-американските газови войни


В края на годината Съединени американски щати ускориха натиска върху Германия, с цел да предотвратят доставките на съветски газ посредством построяването на газопровода „ Северен поток 2 “. Камарата на представителите на Съединени американски щати на 11 декември одобри „ значително алегорично “, както отбелязва организация Bloomberg, резолюция, в която се споделя, че планът ще понижи европейската енергийна сигурност. Ден по-късно Европейският парламент одобри резолюция, призоваваща за блокиране на „ Северен поток 2 “.

От позиция на американския президент Доналд Тръмп, който не пропусна да съобщи на последната сесия на НАТО, Германия освен дава „ непристойно дребен “ принос за такава богата страна към общия бюджет на НАТО, само че и изцяло зависи от Русия.

Разбира се, всички думи на Тръмп са гигантско пресилване, защото Европа получава по-голямата част от газта освен от Русия, само че и от Катар, Алжир и Норвегия. Проектите за трансанадолски и транс-адриатически газопроводи ще разрешат на Европа да получава газ от азербайджанските залежи в Каспийско море, а след осъществяването на Транскаспийския газопровод до Европа туркменският и даже иранският газ могат да доближават до Стария континент. Газопроводите също се проектират от Нигерия до Мароко и от израелското находище Левиатан по дъното на Средиземно море до Гърция.

Руският газ се доставя в Централна Европа посредством газопреносната система на Украйна, през газопровода през Беларус и Полша и посредством газопровода през Балтийско море - Северен поток. Това е газопровод по морското дъно, който доставя газ непосредствено от Русия в Германия и е предопределен най-вече за немския консуматор. Строителството на „ Северен поток-2 “ ще помогне до 2020 година да се удвоят доставките на съветски природен газ непосредствено към Германия.

Бързото развиване на технологиите за произвеждане на полутечен природен газ, който може да бъде доставен съвсем на всички места по света с подобаваща инфраструктура, към този момент е трансформирало международния газов пазар в световен. Втечнен газ към този момент интензивно се изнася в Европа от Катар и Алжир. Ясно е, че американският полутечен газ среща яростна конкуренция най-вече от снабдители на полутечен газ от Близкия изток.

При сегашните условия най-лесният метод за освобождението на пазара за американския полутечен газ е да се отстраняват съперниците по политически аргументи. Но би трябвало да се разбере, че американският полутечен газ се доставя от така наречен търговци - частни компании и те изпращат своите газови танкери там, където цените са по-печеливши. Досега доста по-изгодни за американските производители са Азиатско-Тихоокеанските направления, в сравнение с тези към Европа.

Обявената от Тръмп газова война на Русия се дължи не толкоз в опитите за лобиране на американския газов бизнес, колкото в бъдещето на украинската газопреносна система.

Въвеждането в употреба на двата клона на Северен поток ще понижи доста размера на доставките на съветски газ през Украйна, а оттова и приходите в бюджета. И те се правят оценка на 3 млрд $. Някой ще би трябвало да затвори тази нова бюджетна дупка за така и така обеднялата украинска хазна.

-----------------------------------------------------------------------------
Превод и редакция: Юлиян Марков, Агенция Фокус
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР