В края на един от последните процеси за Холокоста в

...
В края на един от последните процеси за Холокоста в
Коментари Харесай

Закъсняло възмездие. В Германия осъдиха 97-годишна жена, отговорна за нацистки престъпления

В края на един от последните процеси за Холокоста в страната председателстващият арбитър Доминик Грос прочете присъдата на подсъдимата Ирмгард Фурхнер.

 

97-годишна жена е някогашна секретарка на нацистки лагер. Тя получи две години условна присъда за съучастничество в убийството на повече от 10 000 души.

 

Германският съд осъди Фурхнер за ролята ѝ в това, което прокурорите назовават „ жестокото и злонамерено ликвидиране “. По време на своите работни отговорности Ирмгард Фурхнер е била с чувството, че извършва длъжностен дълг, в името на родината, а не че способства за убийството на хиляди души. Войната изкривява вероятността.

 

Престъпленията, за които е наказана Ирмгард Фурхнер, са осъществени върху пандизчии в лагера Щутхоф в окупирана Полша.

 

Нейната присъда е по-скоро морално отмъщение, поради преклонната ѝ възраст. Тя е в името на жертвите и техните наследници, които са останали в днешно време. По този метод Германия се пробва да се разграничи от своето нацистко минало, от което се срами, както и да покаже, че съжалява за злото, което Хитлер е предизвикал на цяла Европа освен със своите военни дейности, само че и избивайки стотици хиляди почтени дами, деца, мъже в името на идеята, която преследва.


 

Историята може да служи като образец. Не единствено, тъй като излюстрира, че войната е най-голямото зло, само че и че не трябва да се в днешно време да се прибягва до нея като средство, с което да се вземат решение междудържавнически разногласия и спорове, защото страдащите са елементарните хора, които са от двете враждуващи страни.

 

Ирина Тодорова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР