В края на 2023 година отдавна отпадна въпроса дали ни

...
В края на 2023 година отдавна отпадна въпроса дали ни
Коментари Харесай

Asustor FS6712X – ерата на NVMe NAS дойде

В края на 2023 година от дълго време отпадна въпроса дали ни е нужен домакински или офисен NAS сървър. Във века на цифровите технологии, където размерът на данните непрестанно нараства, значимостта на ефикасното предпазване и ръководство на персоналните и работни файлове става все по-съществена. Едно от решенията, което семейства и дребни офиси от ден на ден одобряват, е домашният NAS (Network Attached Storage) сървър. Този вид устройства дават централизирано пространство за предпазване, което разрешава елементарно ръководство на всички файлове и данни. Това е идеалното място, където може да се съхраняват огромни количества музика, видео, фотоси и други файлове.

С едно допиране можем да достъпим нашите данни от всяко устройство в домашната мрежа – компютри, преносими компютри, смарт телефони, тв приемници и други. Този комфортен достъп улеснява шерването и работата с информацията. С вградени механизми за сигурност и надзор върху достъпа, домашният NAS сървър разрешава на потребителите да дефинират правата за достъп на разнообразни консуматори. Възможността за криптиране на данните в допълнение покачва сигурността. От друга страна автоматизираното правене на аварийни копия на значими данни е от значително значение. Домашният NAS сървър дава тази опция, което подсигурява, че значимата информация не се губи при щета на устройството или инцидентно заличаване. Почти всяка година вършим ревю на сходно устройство, а в този момент при нас с Asustor FS6712X. Той предлага редица неповторими неща, най-важните измежду които са скоростта и размера му, обусловени от това, че той работи с NVMe дискове.

Asustor FS6712X ви дава да употребявате цели 12 слота M.2 в NAS. Това дава доста независимост при избора на устройства, с които „ да го заредите “, тъй че да се съобразите с цените и увеличението на потенциала на NAND модулите. Един от първите сходни модели, които виждаме идва като ясно доказателство на това, че мрежовите устройства за предпазване на данни са на път да претърпят промяна, провокирана от внезапното понижаване на цената и разширението на мащаба на NAND флаш модулите.

Asustor FS6712X е от ново потомство NAS устройства, които гледат през просото на тези, които одобряват физически твърди дискове, и вместо това вкарват смелия нов свят на свръх високопроизводителните NVMe NAS устройства.

Кратко показване

Този леко любопитен корпус с форма на ромб е направен най-вече от пластмаса, с елементарно свалящи се панели, които обезпечават достъп до не по-малко от дванадесет M.2 NVMe слота.

Проектиран за приемане на 12 M.2 NVMe модула, FS6712X може да побере най-малко 48 TB памет или да удвои тази стойност, откакто 8TB модулите станат необятно налични. Изградено въз основата на процесор Intel Celeron с периодичност 2.0 GHz, устройството разполага с 4 GB DDR4-2933 MHz, които могат да бъдат разширени до 16 GB, и работи с операционната система Asustor NAS ADM 4.2. Повече детайлности за модела, от кое място да го купите и неговата цена можете да видите тук.

Използвайки ADM, то има разполагаем целия набор от утвърдени от Asustor приложения, а мястото, където тази система свети, е в разпространяването и представянето на мултимедия. Устройството може непосредствено да извежда 4K видео посредством HDMI врата на гърба и интерфейса Asustor Portal. Висококачественото цифрово аудио е обезпечено с оптичен излаз S/PDIF.

Прехвърлянето на данни от и към системата става посредством един 10GbE LAN порт, който ще поддържа и 5GgE, 2,5GbE и 1GbE според от наличната мрежова инфраструктура.

Цената на Asustor FS6712X е малко под 2000 лева за главната настройка. Исканата цена може да наподобява висока, само че тя подхожда на цената на SATA устройство за NAS с дванадесет диска.

Външен тип

От това, което установихме, няма никаква основателна причина този артикул да има ромбовидно сечение, само че то внася прочут образен резултат в това, което другояче би било удивително нормално. Така моделът наподобява доста футуристично. Лично аз бих го поставил във отвесно състояние, само че може би поради охлаждането моделът има крачета единствено от едната страна. Asustor е избрала да употребява лъскава черна пластмаса за този корпус, която сносно се осветява в алено от страната на копчето за стартирането. Донякъде можете да го оприличите на по-футуристичен сет топ бокс за кабелна телевизия, или на дребен Plasystation 4. При всички случаи мисля, че наподобява сносно за такова устройство.

Откриването на бутона за включване в началото беше предизвикателство, защото той се намира от дясната страна, където ъгълът на това лице го закрива, с цел да не се вижда елементарно от горната страна.

Преди да включим зареждането, би трябвало да прибавим M.2 NVMe дискове, което изисква демонтиране на FS6712X, с цел да ги инсталираме. А според от това какъв брой от тях желаете да инсталирате, това ще продиктува какъв брой винта и панела би трябвало да бъдат отстранени.

От долната страна четири винта обезпечават достъп до първите шест M.2 слота, а това, което е прелестно за този панел, е, че 80-милиметровият вентилатор е част от него и е обвързван към системата посредством преправен USB-A щепсел и контакт.

Поставянето на дискове е доста елементарно. Те се държат на място с пластмасова щипка и не е належащо да се употребяват дребни винтове. Едно леко отчаяние е, че тези слотове одобряват единствено модули с размер 2280, защото форм-факторът 2230 става все по-разпространен.

Ако желаете да инсталирате повече от шест или да надградите оперативната памет, още три винта разрешават да се в профил горната част на FS6712X.

Логиката може да ви подскаже, че първо би трябвало да запълните слотовете, обозначени с номера от 7 до 12, и по-късно ще ви се наложи единствено да свалите долния панел, с цел да добавите още модули по-късно. Над M.2 слотовете има задоволително място, тъй че могат да се инсталират дискове с радиатори, като бихме предложили да се прибавят такива, с цел да се разсейва по-добре топлината.

След като се конфигурират дисковете, устройството може да се включи и да се получи достъп до него посредством софтуера Asustor Control Center. Този програмен продукт не се доставя с устройството, тъй че ще би трябвало да го изтеглите и по-късно да го добавите към система на настолен или портативен компютър, преди да го употребявате пълноценно.

От този миг нататък тази система е като всеки различен NAS, защото не прави разлика сред NVMe хранилището и всички други механизми за задвижване. В предната част на устройството има един USB 3.2 Gen 2 порт, а всички останали портове са откъм гърба. Те включват два USB 2.0, един USB 3.2 Gen 2 Type-A порт, един 10GbE LAN порт, HDMI и S/PDIF оптичен излаз.

Това ли са верните портове, нужни за тази спецификация? Това е нещо, което би трябвало да обсъдим в идващия раздел.

Използване

Макар че съществуването на един 10GbE LAN порт е потребно, защото той може да работи с всички останали кабелни CAT6 скорости, потреблението на USB 3.2 Gen 2 е още едно от преимуществата на модела. Там можете да поставите свои флашки или външния SSD, които да работят също на доста висока скорост. В този ред на мисли Celeron N5105 може да е бил верният избор за потреблението на сила и отделянето на топлота, а броят на поддържани спомагателни линии.

Това, което е явно, е, че подобаващата продуктивност на NVMe в по-голямата си част е заключена в NAS и не може да бъде изразена по мрежата или даже част от нея. Ако приложенията в NAS индексират данните непосредствено, тогава те са облагодетелствани от взаимоотношението сред N5105 и дисковия масив. И в случай че някой диск почине, възобновяване на масива ще бъде фрапантно по-бързо от всяко с твърди дискове или даже SATA SSD.

Но в мрежа тази машина няма да е по-бърза от стандартен NAS с твърди дискове с един 10GbE и задоволително дискове (поне 6), които биха задоволили тези условия за пропускателна дарба.

Софтуер

Уеб интерфейсът за ръководство на Asustor е доста подсъзнателен. Вероятно не е толкоз претрупан с помощници за крайни новаци, както при Synology или QNAP. От друга страна, той е и по-достъпен за начинаещи консуматори, в сравнение с нещо като TrueNAS.

Една от забележките е, че би било хубаво, в случай че се демонстрира кои са горните и долните SSD дискове. Шасито има нееднократен достъп с винтове от двете страни, тъй че знаейки къде се намира дискът, би трябвало да се демонстрира в ръководството, вместо да бъде 50/50 съмнение.

Един детайл, който мощно предлагаме, е да зададете многоканален SMB в екрана SMB. Ако разполагате с устройство с няколко мрежови карти, което го поддържа, това нормално води до голямо нарастване на продуктивността.

Има изненадващо огромен брой приложения за инсталиране. Това е огромна причина да ни се желае това устройство да е снабдено с 8 GB или 16 GB вместо с 4 GB памет.

Производителност

При нашите проби използвахме единствено два Crucial P3 NVMe диска, макар че бихме оспорили, че няма значение какви дискове се употребяват, защото рестриктивните мерки за продуктивността се дефинират от мрежовите връзки, а не от скоростта на M.2 дисковете. Свързването на компютър със скорост на трансфер на NVMe паметта от 1200 MB/s е допустимо, само че единствено към един клиент, обвързван към NAS. При непосредствено свързване на NAS към потребителски компютър цялата честотна лента е разполагаем за тази връзка и не може да се намесва различен външен мрежов трафик.

По-вероятна мрежова настройка може да бъде няколко потребителски компютъра да се свържат към FS6712X посредством 2,5GbE LAN, като се употребява прекъсвач с 10GbE низходящ канал за NAS. Използвайки този метод, четирима консуматори могат да получат цялата налична ширина на честотната лента през своите 2,5GbE LAN портове както за четене, по този начин и за запис на данни. Дори в случай че в NAS е конфигурирано единствено едно NVMe устройство, това би работило добре и клиентите не би трябвало да знаят за условията един към различен.

Ако при стандартните конфигурации на NAS с твърди дискове дисковете се провеждат в пакети, с цел да се увеличи продуктивността и да се обезпечи резистентност, тук това е безсмислено за скоростта, само че е от решаващо значение за устойчивостта. Използването на RAID 5 изисква най-малко три M.2 диска с почти идентичен потенциал, като един диск ще бъде рискуван, с цел да се отбрани наличието на другите два.

При съществуването на дванадесет слота са налични и други варианти, като модела с двойна четност на RAID 6 или огледалното оформление на RAID 5 на RAID 10. Между другото, няма ограничаване за броя на дисковете, които може да употребява RAID 5. Но в случай че употребявате всичките дванадесет слота и жертвате един диск за паритет, в случай че един диск почине, всяка последваща щета в останалите единадесет ще докара до загуба на всички данни.

Балансът сред флирта с злополуката и извличането на оптимален потенциал от конфигурираните дискове е персонален избор, само че ние насърчаваме внимателен метод към сериозната технология за предпазване.

Както може да се чака, вътрешната продуктивност на FS6712X е отлична и в случай че не възнамерявате да го претоварвате с приложения или да го употребявате за хостинг на облици в Docker, тогава количеството RAM, с което идва, евентуално е задоволително. Добавянето на повече не е скъпа алтернатива, в случай че се има поради какъв брой може да коства зареждането с дванадесет 4TB NVMe диска.

FS6712X е умна идея и добре планиран NAS, който разрешава на технологията NVMe да обезпечи елегантно преживяване, което прави стандартните HDD NAS да наподобяват несъмнено тромави.

Съществува обаче доста противоречие сред PCIe лентите, предлагани от платформата, капацитета на NVMe паметта за предпазване на данни и този, който е разполагаем за разпространяване на услуги по мрежата. Поставянето на дванадесет положителни NVMe диска тук има комбинирана пропускателна дарба от 3,6 TB/s, като всички те се достъпват през основна дупка 10GbE (1,2 GB/s). Няма намаляване на този дисбаланс, защото прибавянето на USB мрежови адаптери едвам придвижва иглата на пропускателната дарба.

Тази кутия се нуждаеше от процесор с повече присъщи PCIe ленти и голям брой 10GbE портове или даже 100GbE. А казусът с последното предложение е, че 100GbE комутаторът коства 10 пъти повече от FS6712X, преди да добавите дискове.

Консумация на сила и звук

Консумацията на сила на това устройство е забавна. Първо, то се доставя с 90W зареждане Delta. Мощността в режим на луфт също беше към два пъти по-висока от тази на NAS с 6 слота – 23-26 W с 12x Crucial P3 Plus 4TB дискове. Прехвърлянето на 10GbE от NAS през масива RAID 5 доближи 34-42 W. Отново това ще зависи доста от дисковете, а ние използваме доста евтини SSD дискове с много ниска консумация на сила.

Що се отнася до шума, моделът несъмнено е доста спокоен.  Като цяло мощността и шумът изглеждаха рационални.

Остава единствено въпросът какъв брой ще коства цялостното заемане с NVMe дискове?

Това зависи от определения потенциал, само че наподобява, че сега дисковете с потенциал 2 TB оферират най-хубавата стойност за потенциала. В Amazon.com най-евтиният 2TB NVMe диск е 70 USD, или 840 USD за 24TB потенциал. Най-евтините дискове с потенциал 4 TB костват 200 USD, което усилва цената до 2400 USD за 48 TB. Следователно би било по-евтино да се купят две устройства FS6712X и да се запълнят с дискове с потенциал 2 TB, в сравнение с да се употребяват дискове с потенциал 4 TB, при изискване че можете да организирате разделянето на данните по този начин, че да работят за даден работен развой.

През идната година размерът на флаш модулите ще се усили, а цената на дисковете ще намалее, което ще направи запълването на FS6712X по-евтино и ще усили евентуалния мащаб на съхранението в NAS.

В последна сметка

Като цяло усещанията ни от този Asustor са отлични. Този вид устройства са бъдещето на съхранението в домашни условия или за дребен офис. С добре работещия програмен продукт, стабилната хардуерна настройка и доста лесната апаратура, можете да извлечете най-хубавото. Моделът несъмнено е за вас и би трябвало да го купите, в случай че имате доста аварийни NVMe дискове. Дали това е станало след огромен ъпгрейд или по друга причина, само че това устройство може да събере на едно място всичко, което имате и да ги разпределите в устойчива RAID настройка.

Моделът е за вас и в случай че имате потребност от директна връзка през HDMI. Много NAS устройства имат HDMI портове, само че някои нямат интерфейс, който да направи тази функционалност потребна. Това NAS устройство има подобен и работи добре дружно с тв приемник за даване на наличие без шума от въртящите се твърди дискове.

За да се възползвате оптимално от 10GbE свързаността, е нужна високоскоростна мрежа, а 2,5GbE или 5GbE евентуално не са задоволителни. Въпреки че ще работи даже с 1GbE, това не съставлява добра възвръщаемост на инвестицията. Не бих споделил, че и USB портовете и скоростта, която можете да получите през тях са от мощните страни на модела, само че всичко друго е отлично.

 Плюсове
    12 слота за NVMe дискове     10GbE LAN порт      Лесно разширение на RAM
Недостатъци
 Малко USB портове

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР