В края на 2022 г. преподавател забелязва чужд подпис до

...
В края на 2022 г. преподавател забелязва чужд подпис до
Коментари Харесай

Как доц. Стефан Дечев откри фалшификации в университет?

В края на 2022 година учител вижда непознат автограф до оценката на собствен студент. Само че на това място би следвало да е неговият автограф, откакто той преподава по тази дисциплинираност.

 

Става дума за, към този момент някогашен доцент по история в Югозападния университет (ЮЗУ) " Неофит Рилски " в Благоевград. След като открива, че поставеният автограф не е негов, той стартира да следи документите, написа. 

 

В идващите месеци прави лично следствие, в което открива редица други нарушавания, в това число внасяне на оценки без положени изпити, подправяне на подписи, предоставяне на дипломи без положени нужен брой изпити и други.

.
Стефан Дечев преподава " Въведение в историята на историографията " (под номер 1 в тази снимка), само че подписът не е негов.

 

" Наложи се систематично, на час по лъжичка, да откривам и останалите ", споделя Дечев пред Свободна Европа.

 

В сряда историкът заяви във Facebook, че е сезирал Министерството на образованието и науката (МОН) за всичко, което е разкрил.

 



 

Това се случи няколко месеца откакто Дечев е напуснал поста си в ЮЗУ и е получил предложение за работа от Новия български университет (НБУ). Той е и постоянен създател в Свободна Европа.

 

" В един миг вие нямате никаква мотивация да останете към този момент безусловно потиснат, мълчейки за тези неща ", споделя още Дечев.

 

Проверката от Министерството през днешния ден е почнала, написа по-рано през днешния ден във Фейсбук доцент Дечев. " Не са съумели да я стопират ", споделя той.

 



 

По думите на Дечев това, че до момента нито той, нито някой различен са подавали сигнали, се дължи на неприятната популярност на към този момент някогашния декан на Правно-историческия факултет (ПИФ) доц. доктор Николай Марин. Марин е бил теоретичен началник на към този момент бившия главен прокурор Иван Гешев.

 

Според историка при ръководството на Марин и зам.-декана и началник на катедра „ История “ доц. доктор Валентин Китанов се е основала " атмосфера на боязън и съучастничество в противозаконни практики или в прикриването им ".

 

Дечев споделя пред Свободна Европа, че когато стартира да намира доказателствата за измамите, в началото се поучава с адвокати за това по какъв начин да работи.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР