В края на 2018 г. 22% от българите очакват 2019

...
В края на 2018 г. 22% от българите очакват 2019
Коментари Харесай

30% от българите очакват 2019 г. да е по-лоша от 2018, а 22% - по-добра

В края на 2018 година 22% от българите чакат 2019 година да е по-добра от 2018 година, 30% - по-лоша, а 31% - същата. 17% не могат да отговорят.

Това демонстрират данните от ежегодния проучвателен проект „ В края на годината “ на международната асоциация „ Галъп интернешънъл “ (която няма нищо общо с Gallup и Gallup Poll). Изследването е извършено в 50 страни по целия свят.

Нетната стойност на оптимизма в България (дялове на оптимисти за 2019 година минус дялове на песимисти за 2019 г.) е -8. През предходната година тази оценка е +3. Това демонстрира прочут спад на общия оптимизъм, установяват от „ Галъп интернешънъл “.

Данните на асоциацията сочат, че България е по-песимистична на фона на източната част на Европейски Съюз, като да вземем за пример Румъния демонстрира доста по-сериозен оптимизъм (нетна стойност +21). България демонстрира по-малко оптимизъм от междинното и за Европейски Съюз като цяло. Според чистите оценки, на Балканите най-оптимистично са настроени албанските общности, а на другия полюс са Турция и Босна и Херцеговина.

15% у нас чакат идващата година да е по-мирна за света от отиващата си, 28% са на противоположното мнение, а 38% чакат да е същата. 19% се затрудняват да отговорят. Нетната стойност е -13. С тази чиста стойност страната ни е покрай междинните стойности за света.



Данните за света

" Очакванията за по-добро директно бъдеще се усилват за болшинството от интервюираните в Африка (обикновено оптимистичен район, макар изискванията на живот), в Индия, в европейските страни отвън Европейски Съюз, в Съединени американски щати и в Латинска Америка. От друга страна, виждаме скептицизъм за идната година в Близкия изток, в Русия и значително в Западна Европа.

Традиционно, оптимизмът за новата година доминира в множеството страни по света. Тази година изключение вършат Турция, Сърбия, Обединеното кралство, Полша, Чехия, Русия, Босна и Херцеговина, България, Хонконг, Франция, Италия, Ливан, Йордания и Южна Корея " - настояват от „ Галъп интернешънъл “.



28% от всички респонденти по света, взели участие в изследването, чакат 2019 година да бъде по-мирна, 34% считат, че ще бъде по-проблемна.

В продължение на десетилетия световното проучване „ В края на годината “ регистрира абсурд: хората, живеещи в по-богати страни, са настроени по-песимистично към идната година. И противоположното. Изглежда, че страхът от загуба на това, което имаш, е по-голям от страха да нямаш, разяснява Кънчо Стойчев, президент на международната асоциация „ Галъп интернешънъл “.

Европейският съюз е все по-песимистичен и няма потребност да се изяснява за какво. Същото е с Русия, до момента в който оптимизмът за идната година в Съединени американски щати е най-високият за последното десетилетие. Ефективността на американската стопанска система е вероятното основно пояснение тук, твърди Стойчев.



Размер на извадката и работа на терен

Общо 48 745 души са интервюирани в международен мащаб. Във всяка страна е осъществена представителна извадка от към 1000 мъже и дами: лице в лице (27 страни; 28063 души), по телефон (7 страни; 5922 души) или онлайн (16 страни; 14760 души). Теренната работа в другите страни е извършена от октомври 2018 година до декември 2018 година Статистическата неточност в проучването е в диапазон +/-3-5% при поверителен период - 95%.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР