В края на 1930-те евреите се превръщат в изкупителна жертва

...
В края на 1930-те евреите се превръщат в изкупителна жертва
Коментари Харесай

Антисемитизмът: Най-голямата конспиративна теория на новото време

В края на 1930-те евреите се трансформират в изкупителна жертва за всички несгоди на германците. И през днешния ден " антисемитизмът е най-голямата тайна доктрина, към която се прибягва постоянно щом нещо не върви както би трябвало. "

Събитията от 7 октомври 2023 година сложиха разбирането за еврейството и антисемитизма на напълно друго равнище, написа. Подобно кръвопролитие не сме преживявали от Втората международна война насам, споделя пред немската обществено-правна медия АРД Улрих Херберт от Фрайбургския университет. " Хората бяха убивани, тъй като са евреи. Това припомня за събитията преди 85 години - през 1938 в Германия. "

Евреите се трансформират в изкупителна жертва

В нощта на 9 против 10 ноември 1938 година в Германия са осъществени всеобщи погроми против еврейски бизнеси , а десетки хиляди са арестувани и след това изпратени в концлагери, напомня АРД. Как се стига до такава степен? " Антисемитизмът е бил необятно публикуван в Германия още преди Първата международна война ", изяснява Херберт. " Поражението в Първата международна война дава мощен подтик на антисемитизма, защото евреите са упрекнати за това, че германците са изгубили войната. "

Историкът добавя, че високата инфлация и икономическата рецесия също се приписват на евреите. Те се трансформират в изкупителна жертва за всички несгоди и загуби, които германците понасят, добавя той. " Това експлодира през 1938 година и трансформира радикално обстановката в нацистка Германия. "

Улрих Херберт споделя още, че в Германия, само че също и в други страни евреите са считани за виновни за огромните катаклизми на съвремието - както за капитализма, по този начин и за комунизма. " С други думи, всичко, което е било ново за хората, всичко, което ги е сполетяло, не е било разбирано и е било приписвано на някаква загадка мощ, която е виновна за всичко това. "

Когато нещо не върви, все евреите са отговорни?

Историкът предизвестява и за рисковете през днешния ден. " Антисемитизмът е най-голямата тайна доктрина на съвремието, към която постоянно се прибягва, когато нещата не вървят както хората чакат или се надяват. "  Той обръща внимание и на спора в Близкия изток - " който всъщност от края на Втората международна насам e ту студена война, ту гореща ". Херберт акцентира, че евреите биват нападани единствено тъй като са евреи . Но ролята на страната Израел носи и различен смисъл. " Защото през 1938 евреите са сами против нацистите. Тогава на немското общество не му пука изключително. "  Остри реакции от разнообразни групи на обществото тогава няма, напомня той. 

Какво би трябвало да направи обществото, с цел да не се повтарят събитията от 1938 година? " Първото нещо ", счита Улрих Херберт, " е да се предотврати появяването на десни екстремистки и фашистки режими , което не е по никакъв начин елементарно ". " На второ място, би било добре да се вгледаме изключително деликатно в малцинствата в личната ни страна. Преди всичко в тези, които са маргинализирани и възприемани като по-нисши или за врагове. Защото до известна степен точно измежду тях се следят трендове за радикализация. "  Той упорства, че точно към тези групи би трябвало да се показва взаимност. " Лесно е да се демонстрира взаимност, когато цялата страна, от горе до долу, е ангажирана с нея. Много по-трудно е в обстановки, в които публичното мнение не е толкоз ясно изразено ", споделя историкът.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР