В краткосрочен план се очаква нивата на доходност в офис

...
В краткосрочен план се очаква нивата на доходност в офис
Коментари Харесай

Отдаването на офиси под наем ще носи все по-малка доходност

В кратковременен проект се чака равнищата на рентабилност в офис площите да се свият още, до момента в който при индустриалните и търговски площи не се чака смяна. Понижаването на доходността в офисите е обвързвана с по-високите условия за ESG (критериите за запазване на околната среда, обществото и управлението), както и неналичието на нови планове в градеж, които са стартирани последните 18 месеца. Това предвиждат специалистите от на Colliers.

В последния отчет на компанията за капиталовия пазар се вижда, че размерът на подписаните капиталови покупко-продажби през втората половина на 2021 година е 221 млн. евро като по този метод се компенсира по-ниската интензивност през първата половина на годината. Така капиталовият пазар записва годишна стойност от 240 млн. евро.

Разпределението по браншове е както следва: 35% от годишния капиталов размер се дължи на покупко-продажби с офис площи, следвани от такива с имоти за градеж (24%), индустриални площи (19%), търговски площи (10%), хотели (9%) и други Делът на интернационалните купувачи е  преобладаващ както за втората половина на годината, по този начин и за цялата 2021. Това са най-вече компании от Централна и Западна Европа.

Нивата на възвръщаемост през второто полугодие на 2021 година при офис площите се свиват до 7.75%, при комерсиалните и индустриални площи остават постоянни - съответно  7.75% и 8.5%. Наличието на  капитал за придобивания на недвижими парцели в подтекста на повишаващи се инфлация, разходи за поддържане на депозитни наличия и строителни разноски прави мъчно да се репликират към този момент съществуващи парцели при сходна разходна конструкция.

Колко коства да наемете офис в центъра на София

Съчетано със постоянните фундаменти и положителното показване на наемния пазар у нас, много евентуално е да станем очевидци на растеж в капиталовите размери и по-висока ликвидност на пазара  през 2022 година. Поради нарасналите цени и по-консервативните условия на банките, може да чакаме понижаване на новозапочнатите планове в градеж през 2022 година
 istock istock
Въпреки растящите трансакционни размери, вложителите ще останат съсредоточени върху качеството в офис бранша, с по-голям фокус върху ESG политиките (за отговорно екологично, обществено и корпоративно управление). Собствениците на парцели ще бъдат принудени да реновират наличностите си от площи, с цел да реализиран по-зелени стандарти, или да преустройват постройките си, с цел да отговорят на условията на ползвателите.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР